Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan turizma v znamenju žensk

Objava: 27. 09. 2007 / 11:57
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovni dan turizma v znamenju žensk

Letošnji svetovni dan turizma, ki smo ga praznovali v četrtek, 27. septembra, pa tudi prireditve ob njem, so bile v dobršni meri v znamenju žensk. Tudi zato, ker se je geslo dneva glasilo: Turizem odpira vrata ženskam. Kakšna vrata, je v poslanici Papeškega sveta za dušnopastirsko oskrbo migrantov in popotnikov povedal podpisani kardinal Renato Raffaele Martino. Takšna, ki v vse bolj razvijajoči se gospodarski panogi dajejo ženskam pozitivne možnosti, da se lahko izkažejo pri opravljanju čisto preprostih opravil ali pri prevzemanju najvišjih odgovornosti. Posvaril pa je pred še vedno obstoječimi tako rekoč suženjskimi pogoji, v katerih morajo marsikje delati ženske, ter njihovim izkoriščanjem za tešenje spolne sle moških. Tako eno kot drugo sta »žalitev človeškega dostojanstva in huda kršitev njegovih temeljnih pravic«.

Poslanica dalje opozarja tudi na možnosti, ki se ženskam odpirajo na področju dušnopastirske oskrbe turistov. Njen namen je »zmanjšati oddaljenost med ljudmi različnih kultur in ver ter tako ustvariti prostor za dialog«.

Ob svetovnem dnevu turizma so imeli vrsto prireditev tudi v sosednji Avstriji. V turistično zelo znanem in pomembnem Bischofshofnu v salzburški nadškofiji so pripravili »Forum turizem in Cerkev«, glavna govornica pa je bila evangeličanska teologinja Margit Leuthold. Govorila je prav o temi, ki jo obravnava poslanica iz Rima za ta dan: ženska v turizmu.

Državna sekretarka Christine Marek je v pozdravni besedi udeleženkam in udeležencem prireditve poudarila, kako prav razvoj turizma ponuja ženskam v državah v razvoju veliko možnosti in priložnosti, da si izboljšajo svoj gospodarski in družbeni položaj. Žal pa ravno ženske, zaradi pomanjkljive izobrazbe, opravljajo slabše plačana dela, ki so na meji zakonitosti in spoštovanja človeka, pogosto pa jo tudi prestopijo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh