Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni molitveni dan žensk

Objava: 25. 02. 2011 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovni molitveni dan žensk

Svetovni molitveni dan žensk na temo Koliko hlebov imate? bo potekal v petek, 4. marca 2011, v več kot stosedemdesetih državah po svetu,ekumenski dogodek pa bodo z bogoslužji obeležili tudi v Sloveniji.

Svetovni molitveni dan žensk na temo Koliko hlebov imate? bo potekal v petek, 4. marca 2011, v več kot stosedemdesetih državah po svetu. Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, bodo v Sloveniji ekumenski dogodek obeležili z bogoslužji na šestih krajih po naslednjem razporedu:

 v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja ob 18.30;
 v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja na Gosposvetski ulici 9 v Ljubljani ob 18.00 bo bogoslužje potekalo v slovenskem in nemškem jeziku;
 v evangeličanski cerkvi na Trubarjevi ulici 1 v Mariboru ob 18.00;
 v župnijski cerkvi sv. Križa v Rogaški Slatini ob 17.00;
 v murskosoboški stolnici sv. Nikolaja ob 18.00;
 v kapeli pastoralnega doma v Škocjanu pri Turjaku ob 19.30.

Nabirka ob letošnjem svetovnem molitvenem dnevu žensk bo namenjena ženskam v Čilu za nakup pregrajenih ležišč, odej, rjuh in brisač v hiši Dom v Santiagu, kjer deluje frančiškanka Marijina misijonarka s. Alicia Elguezbal Gomeza.

Svetovni molitveni dan žensk je nastal v 19. stoletju, ko so krščanske ženske iz ZDA in Kanade začele z različnimi oblikami sodelovanja v podporo misijonski dejavnosti žensk doma in po svetu.

Svetovni molitveni dan žensk je svetovno žensko ekumensko gibanje, ki goji molitveno dejavnost in stike po različnih državah sveta, vsako leto na prvi petek v marcu pa vabi javnost k dnevu skupne molitve. Molitveno bogoslužje vsako leto napišejo ženske iz druge države, ta država pa potem postane predmet molitve na ta dan, ki se začne, ko se zdani nad otočjem Tonga v Pacifiku in se nadaljuje po vseh celinah, dokler se približno šestintrideset ur pozneje ne konča zadnje molitveno bogoslužje tega dneva na otočju Samoa.

Logotip svetovnega molitvenega dneva žensk je nastal leta 1982, ko so bogoslužje pripravile krščanske ženske z Irske. Sestavljen je iz štirih puščic v obliki keltskega križa, ki kažejo v središče iz štirih strani neba. Puščice so oblikovane kot štiri klečeče osebe v molitvi, krog pa predstavlja svet in ekumensko edinost, kljub različnosti.

Gibanje svetovni molitveni dan žensk vsaka štiri leta pripravi tudi mednarodno srečanje, na katerem ima vsak narodni odbor možnost predlagati temo in primerne svetopisemske odlomke ter ponuditi sodelovanje pri sestavi in oblikovanju bogoslužja. Med srečanjem komisija oceni predloge ter določi teme in države, ki bodo pripravile molitveni dan za naslednja štiri leta. Posamezna izbrana dežela ne izbira svoje lastne teme, ampak temo določi mednarodni izvršni odbor, z odločitvijo pa se delegatke narodnih odborov seznanijo na mednarodnem srečanju.

Spletna stran svetovnega molitvenega dneva žensk: http://www.worlddayofprayer.net/.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh