Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovno nogometno prvenstvo za brezdomce avgusta v senci Eifflovega stolpa

Objava: 21. 06. 2011 / 07:36
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovno nogometno prvenstvo za brezdomce avgusta v senci Eifflovega stolpa

Štiriinšestdeset ekip se bo med 21. in 28. avgustom v Parizu potegovalo za naslov svetovnega prvaka.

Zgodba o uspehu 'Svetovnega prvenstva za brezdomce' v pouličnem nogometu, zgodba o ljudeh z obrobja družbe, se nadaljuje. Od 21. do 28. avgusta letos se bo štiriinšestdeset ekip, sestavljenih iz brezdomcev, pouličnih prodajalcev časopisov, beguncev in nekdanjih zasvojencev z alkoholom ali mamili s celega sveta, v senci pariškega Eifflovega stolpa potegovalo za naslov svetovnega prvaka. Igra bo tekla po prilagojenih pravilih pouličnega nogometa.

Turnir, ki iz leta v leto veča svoje razsežnosti, se je leta 2003 porodil na pobudo avstrijske Karitas v Grazu, tedanji evropski kulturni prestolnici, letos pa ga prirejajo že devetič. Lani se je za zmago v brazilskem Riu de Janeiru potegovalo petinpetdeset ekip.

Na predstavitvi za medije je predsednik avstrijske Karitas, Franz Küberl, izpostavil pomen nogometnega prvenstva za vse udeležence. Za okoli polovico sodelujočih so se osebne življenjske razmere po udeležbi na omenjeni športni prireditvi občutno izboljšale, številni 'igralci' so našli novo zaposlitev. Poleg tega, dodaja Küberl, izkušnja udeležencem opazno dvigne samozavest in jim nudi občutek lastne vrednosti. Za mnoge sodelujoče je bila popolnoma nova in zelo pomembna izkušnja, 'da so jih ljudje opazili zaradi določenih spretnosti, ne pa – kot tolikokrat sicer – kot družbeni problem'.

Svetovno nogometno prvenstvo za brezdomce je odlična šola za življenje, saj na programu rednega treninga ni zgolj oblikovanje borbenega duha in lastnega uveljavljanja, pač pa tudi in predvsem ekipni duh in poštena igra, pojasnjuje predsednik avstrijske Karitas. Ljudje na obrobju družbe so namreč pogosto kot 'osamljeni volkovi', tu pa se naučijo, kako naj se vedejo v skupini.

Predstavniki avstrijske Karitas so izrazili svojo hvaležnost glavnima pokroviteljema prvenstva, podjetjema Coca Cola in Gaulhofer, ki sta zagotovila finančno podporo prvenstvu za naslednja štiri leta. Znana so tudi že kasnejša prizorišča svetovnega pokala za brezdomce – prihodnje leto si bodo udeleženci nogometno žogo podajali v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico, leta 2013 pa v poljskem mestu Posen.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh