Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Švicarski katoličani ogorčeni zaradi razdeljevanja kondomov

Objava: 28. 10. 2010 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Švicarski katoličani ogorčeni zaradi razdeljevanja kondomov

Župnija v Luzernu se je odločila, da bo mladim v kampanji za boj proti aidsu delila kondome.

Župnija v švicarskem mestu Luzern je sprožila kontroverzno kampanjo, v kateri mladim razdeljuje kondome. Krajevni cerkveni voditelji se na kampanjo uradno niso odzvali, kot 'strašansko neodgovorno' pa je akcijo označila sosednja škofija Chur, ki se je kritično opredelila do luzernske kampanje.

Župnija sv. Janeza v Luzernu, kjer so kampanjo sprožili, je že razdelila preko tri tisoč kondomov, s čimer želi mlade osveščati o aidsu. Kondome mladim Lucernčanom delijo na železniški postaji.

P. Christoph Casetti, tiskovni predstavnik churske nadškofije, je kampanjo označil kot 'neodgovorno', saj po njegovem mnenju mladim prenaša 'napačno sporočilo o načinu preprečevanja te strašne bolezni'. Napačno je že z medicinskega stališča, saj samo uporaba kondoma človeku ne nudi zadostne zaščite, je pojasnil p. Casetti.

Baselska škofija, katere del je tudi mesto Luzern, je obljubila, da bo zadevo temeljito raziskala, vendar zaenkrat še ni podala uradne izjave.

Papež Benedikt XVI. je svoje nasprotovanje uporabi kondomov pri preprečevanju aidsa izrazil lansko leto. Med svojim letom na apostolski obisk v Afriko marca 2009 je izjavil, da 'te nadloge ni moč odpraviti z razdeljevanjem kondomov; ravno nasprotno, s tem težavo lahko le še povečamo'. Pojasnil je, da je najboljša kampanja proti aidsu ozaveščanje ljudi za duhovni in človeški preporod razumevanja spolnosti in pripravljenost, da tistim, ki zaradi bolezni trpijo, darujemo požrtvovalno in nesebično prijateljstvo.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh