Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taizejsko novoletno srečanje letos v Berlinu

Objava: 04. 01. 2011 / 09:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Taizejsko novoletno srečanje letos v Berlinu

V prihodnjih dveh letih v načrtu tudi ekumenski srečanji v Rusiji in Ruandi.

Berlin bo ob koncu letošnjega leta zbirališče mladih na 34. evropskem srečanju, ki ga ob vsakem prehodu v novo leto prireja ekumenska skupnost iz Taizeja. Novo prizorišče novoletnega srečanja je minuli teden v Rotterdamu napovedal prior ekumenske skupnosti, brat Alois. Kot je dejal, bo tokratno srečanje v mestu, kjer tovrstne prireditve še niso imeli, mladi pa nanjo čakajo že zelo dolgo. Odziv prisotnih v Rotterdamu na izbiro taizejskih bratov je bil navdušen aplavz.

Letošnje srečanje bo potekalo od 28. decembra 2011 do 1. januarja 2012. Kot je pojasnil brat Alois, so taizejsko skupnost v goste povabile vse berlinske cerkvene skupnosti in trenutni župan nemške prestolnice, Klaus Wowereit. V cerkvenih skupnostih in sejemskih dvoranah bodo potekala mednarodna srečanja v skupni molitvi in prepevanju.

Berlinski kardinal Georg Sterzinsky je poudaril, da bo srečanje, le nekaj tednov po v mesecu septembru načrtovanem obisku papeža Benedikta XVI., pomenilo veliko veselje tudi za številne ljudi, ki sicer ne pripadajo nobeni Cerkvi. Župan Wowereit pa je potrdil, da se mesto Berlin izredno veseli napovedanega srečanja in da se bo izkazalo kot zaupanja vreden gostitelj. Srečanje v nemški prestolnici naj bi pomenilo znak miru in razumevanja med narodi.

Pobudnik mednarodnih novoletnih srečanj je bil taizejski ustanovitelj brat Roger (1915-2005), od leta 1979 dalje pa taizejska skupnost vsako leto pripravi srečanje v enem izmed evropskih velemest. Srečanje v Rotterdamu ob koncu lanskega leta, ki se je zaključilo minulo soboto, je bilo prvo tovrstno na Nizozemskem.

Med večerno molitvijo v Rotterdamu je taizejski prior brat Alois napovedal tudi naslednja mednarodna srečanja, ki jih prireja taizejska ekumenska skupnost. Aprila naj bi skupina bratov in mladih na povabilo moskovskega patriarhata veliki teden in velikonočne praznike preživela v Moskvi skupaj s predstavniki ruske pravoslavne Cerkve. Po besedah brata Aloisa je to enkratna priložnost, da bolje spoznajo rusko pravoslavno Cerkev. Sredi novembra prihodnje leto, torej 2012, pa skupnost pripravlja mednarodno srečanje mladih v Kigaliju v Ruandi.

Brat Alois je poudaril, da je zadnje srečanje mladih v Rotterdamu kristjane vseh narodnosti povezalo v eno skupnost. Mlade je spodbudil, naj si še naprej prizadevajo za mir v svetu. Tudi Evropa se mora naučiti odpuščanja, če se želi na novo zgraditi, meni prior taizejske skupnosti. Preteklosti sicer ne smemo pozabiti, vendar tudi ran iz preteklosti ne smemo prenašati na naslednje rodove.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/5BD2BDDCC79FBA02C125780D0038D0D8?OpenDocument

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh