Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taizéjsko srečanje mladih v Mariboru

Objava: 17. 11. 2010 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Taizéjsko srečanje mladih v Mariboru

Prireditelji s srečanjem želijo mladim omogočiti poglobitev osebne verske izkušnje, jim dati priložnost, da v molitvi odkrijejo pomen zbranosti in tišine, in da o svoji molitvi, veri in dvomih spregovorijo in se pogovarjajo s sovrstniki.

Ob petintrideseti obletnici romanj mladih iz Slovenije v Taizé bo od petka, 19., do nedelje, 21. novembra 2010 v Mariboru potekalo taizéjsko srečanje mladih iz vse Slovenije, ki ga v sodelovanju s Skupnostjo bratov iz Taizéja pripravljajo Evangeličanska cerkvena občina Maribor, Škofijski in dekanijski odbor za mladino Maribor, Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine ter številni mladi prostovoljci, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Tema srečanja bo 'Cerkev, kraj prijateljstva za vse'. S srečanjem želijo mladim omogočiti poglobitev osebne verske izkušnje (vrnitev k izvirom vere), jim dati priložnost, da v molitvi (ponovno) odkrijejo pomen zbranosti in tišine, in da o svoji molitvi, veri in dvomih (iskanju) spregovorijo in se pogovarjajo s sovrstniki. Med romanjem zaupanja bodo čas preživeli skupaj z namenom, da bi bili bližje Bogu in drug drugemu, ter da bi med seboj delili svoje življenjske izkušnje in skupaj odkrivali nove poti upanja.

Na srečanje so povabljeni mladi iz vse Slovenije, ne glede na veroizpoved, stari med šestnajst in petintrideset let.

Mlade bodo na srečanju gostile družine in župnije v Mariboru z okolico. Zaradi lažje izvedbe srečanja so se župnije združili v štiri centre, kjer bo potekal sprejem mladih v petek popoldne in program v soboto dopoldne:

1. Kamnica, Cesta v Rošpoh 21, 2351 Kamnica
2. Maribor – Pobrežje, Kosovelova ulica 1 a, 2000 Maribor
3. Maribor – Sv. Jožef, Ob izvirkih 5, 2000 Maribor
4. Maribor – Sv. Marija, Ulica Vita Kraigherja 2, 2000 Maribor

Poleg navedenih župnij (centrov) bo srečanje potekalo še v evangeličanski cerkvi na Trubarjevi ulici 1 (v petek), na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 in na različnih lokacijah v mestu (v soboto), ter v stolnici sv. Janeza Krstnika na Slomškovem trgu 20 (v nedeljo).

Program srečanja:

Petek, 19. november 2010

Popoldne: prihod udeležencev in sprejem, nastanitev pri družinah
20.15: večerna molitev v evangeličanski cerkvi
Po molitvi vrnitev k družinam.

Sobota, 20. november 2010

zajtrk pri družinah
08.30: jutranja molitev v centrih
09.30: iskanje znamenj upanja in pogovor v majhnih skupinah ob Svetem pismu
12.30: kosilo v Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška

13.30: molitev v Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška
15.30: delavnice (na različnih lokacijah v mestu)
18.30: večerja v Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška
20.15: molitev v Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška
Po molitvi vrnitev k družinam.

Nedelja, 21. november 2010

zajtrk pri družinah
maša v župnijah
kosilo pri družinah
14.30: sklep srečanja z molitvijo v stolnici
Odhod udeležencev od 16.00 dalje.

Želja organizatorjev je, da bi se mladi srečanja v Mariboru udeležili v celoti in ga na ta način doživeli v polnosti ter izkusili zaupanje. Pomembnejša od števila udeležencev je izkušnja srečanja, molitve in pogovorov, ki jo mladi na srečanju dobijo.

K udeležbi na molitvah (pri evangeličanih, v gimnaziji ter v stolnici) so povabljeni vsi. Za udeležbo na teh molitvenih srečanjih se vnaprej ni potrebno prijavljati.

Po ocenah odgovornih se bo srečanja udeležilo od 150 do 200 mladih, medtem ko na molitvah pričakujejo tudi do 500 udeležencev.

Skupnost bratov iz Taizéja

Ekumensko skupnost bratov je leta 1940 ustanovil br. Roger v Taizéju v francoski Burgundiji. Danes skupnost združuje brate različnih krščanskih veroizpovedi iz skoraj 30 različnih držav in skuša biti znamenje sprave in miru. Skupnost ne združuje mladih v gibanje, pač pa mlade, ki sodelujejo na srečanjih, vabi, da bi bili priče miru, zaupanja in sprave tam, kjer prebivajo, v svojih župnijah in mestih. Skupnost ob koncu koledarskega leta pripravlja evropska srečanja mladih v različnih evropskih mestih (letos to takšno srečanje v Rotterdamu na Nizozemskem). Tovrstna srečanja mladih so postaje na romanju zaupanja, ki ga je konec sedemdesetih let začel br. Roger.

Dodatne informacije o taizéjskih srečanjih so na voljo na spletnem naslovu http://www.drustvo-skam.si/taize/tam/.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh