Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Te deum' in obisk jaslic

Objava: 03. 01. 2011 / 09:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Te deum' in obisk jaslic

Kako je leto 2010 zaključil sveti oče?

S slovesnim petjem himne 'Tebe, Boga, hvalimo' v baziliki sv. Petra v Vatikanu je papež Benedikt XVI. minuli petek zvečer zaključil leto 2010. Molitve večernic s številnimi visokimi cerkvenimi dostojanstveniki se je udeležilo več tisoč vernikov. V nagovoru med sveto mašo je sveti oče spregovoril o večnem Bogu, ki je kot oseba Jezus vstopil v človeški čas in v njem tudi ostaja. Vernike je povabil, naj kljub trpljenju v prihodnost zrejo z upanjem, pri čemer je spomnil na negotovost, v kateri danes živijo mnoge družine. Dodal je, da nas Božič ponovno vabi k odrešenju, ki ga je ljudem prinesel Jezus.

V nadaljevanju je sveti oče vernike spodbudil, naj gojijo tesen odnos z Božjo besedo, da bi tako imeli luč, potrebno za prepoznavanje Božjih znamenj v sedanjem času ter za učinkovito oznanjevanje evangelija. Prav tako je poudaril pomen obhajanja evharistije, ki je prednostni prostor poslušanja Božje besede, ter spomnil na osrednje mesto nedeljske maše v življenju vsake krščanske skupnosti.

Tradicionalno slavje je obenem vigilija pred praznikom Marije, Božje Matere, ki ga Cerkev obeležuje 1. januarja, ter pred svetovnim dnevom miru. Zadnji javni nastop papeža ob izteku leta je bil obisk jaslic na Trgu sv. Petra na Silvestrov večer, kjer se je sveti oče zadržal v molitvi.

V letu 2010 se je avdienc in srečanj s papežem Benediktom XVI. v Vatikanu in v letni papeški rezidenci v Castel Gandolfu udeležilo skupno okoli 2,3 milijona vernikov. Kot so minuli petek poročali pri vatikanskem radiu, se je s tem število obiskovalcev v primerjavi z letom 2009 povečalo za trideset tisoč.

Splošne avdience so z redkimi izjemami potekale vsako sredo na Trgu sv. Petra ali pa dvorani Pavla VI. v Vatikanu, udeležilo pa se jih je skupno 493.000 ljudi. Nedeljskim opoldanskim molitvam je prisluhnilo 1,2 milijona vernikov. Liturgičnih slavij s svetim očetom se je udeležilo še 381.000 ljudi, na posebnih avdiencah pa je Benedikt XVI. sprejel 178.000 gostov.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh