Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Televizijske kamere nad Svetim Petrom« že trideset let

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 10. 2013 / 06:45
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Televizijske kamere nad Svetim Petrom« že trideset let

»Televizijske kamere nad Svetim Petrom« že trideset let

Ob 30-letnici vatikanske televizije je izšla knjiga z naslovom »Televizijske kamere nad Svetim Petrom«.

Vatikanska televizija letos praznuje trideset let obstoja. Kot poroča Radio Vatikan, jo je na današnji dan, 22. oktobra 1983, pod imenom Vatikanski televizijski center (CTV) ustanovil papež Janez Pavel II. Ob praznovanju okrogle obletnice je izšla knjiga z naslovom »Televizijske kamere nad Svetim Petrom. Trideset let Vatikanskega televizijskega centra«.

Sedanji direktor vatikanske televizije, msgr. Dario Edoardo Viganň, je v knjigi zapisal, da je 30. obletnica vatikanske televizije priložnost za razmislek o kompleksni dinamiki, ki zaznamuje uporabo televizije kot pripovednega sredstva v službi papeževih besed in dejanj. Gre za dve vrsti razprave, ki se med seboj razlikujeta, vendar sta obenem tesno povezani. Na eni strani je papežev način sporazumevanja, njegov način izražanja, govora in srečevanja z osebami, na drugi strani pa poročanje o njem, njegovi osebnosti in njegovem sporočilu.

Neposredni televizijski prenos dogodkov, ki so se zgodili 13. marca 2013, predstavlja pomembno spremembo v strategiji televizije, ki ne le da dokumentira dogodke, ampak želi o njih tudi pripovedovati, da bi bil gledalec s tem še bolj nagovorjen. Od začetka pontifikata papeža Frančiška je v ospredje postavljen pomemben vidik televizijskih prenosov, ki želijo v televizijsko pripoved vključiti samega gledalca in mu približati dogodke s papežem Frančiškom, ki so pogosto čustveno bogato zaznamovani. Po tridesetih letih je prav, da se ponovno premisli o vlogi in odgovornosti televizije, kar za vatikansko televizijo pomeni dvojni izziv. Prvega predstavljajo tehnološke novosti, drugega pa premembe na področju jezikovnega sporočanja, ki mora biti v funkciji estetske prenove neposrednih prenosov.

Ob jubileju je sodelavcem vatikanske televizije voščil tudi papež Frančišek. V sporočilu, objavljenem minuli konec tedna, je poudaril, da mora »na globalni avtocesti komunikacije« tudi vatikanska televizija pred očmi nenehno imeti perspektivo oznanjevanja krščanske vere in da o dogodkih nikoli ne sme poročati »na povsem nevtralen način«.







Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh