Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Telovo: javna bogoslužja s papežem odpovedana

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 06. 2022 / 12:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2022 / 12:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Telovo: javna bogoslužja s papežem odpovedana
V Italiji praznik Svetega Rešnjega telesa slovesno obhajajo na nedeljo po dejanskem prazniku, ki je v cerkvenem koledarju sicer vedno na četrtek. FOTO: Vatican Media

Telovo: javna bogoslužja s papežem odpovedana

Papeževe težave s kolenom se nadaljujejo in danes so z vatikanskega tiskovnega urada sporočili, da sveti oče ta teden ne bo obhajal javnih bogoslužij ob slovesnem prazniku Svetega Rešnjega telesa ali sodeloval v telovski procesiji.

Zadnji dve leti so praznična bogoslužja v Vatikanu zaradi koronaepidemije obhajali v baziliki sv. Petra z zelo omejenim številom udeležencev, procesija pa je bila obakrat odpovedana.

Papež trpi zaradi »gonalgije« ali bolečin v kolenu, po nasvetu zdravnikov pa je v tem primeru treba povsem mirovati.

»Zaradi omejitev, ki mu jih povzročajo bolečine v kolenu, in zaradi posebnih bogoslužnih potreb tega praznika papež na slovesni praznik Svetega Rešnjega telesa ne bo vodil svete maše in procesije z evharističnim blagoslovom,« so danes sporočili iz Vatikana. Kot pojasnjujejo, papež trpi zaradi »gonalgije« ali bolečin v kolenu, po nasvetu zdravnikov pa je v tem primeru treba povsem mirovati. Od začetka letošnjega maja se papež javnih slovesnosti udeležuje na invalidskem vozičku.

Papež mora po nasvetu zdravnikov nekaj časa povsem mirovati. FOTO: Vatican Media

Frančišek prekinil dolgoletno tradicijo

Papež Frančišek je na praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi več let nadaljeval izročilo obhajanja slovesnega bogoslužja na dvorišču papeške bazilike svetega Janeza v Lateranu in procesije z verniki proti rimski baziliki Svete Marije Velike.

Pozneje se je odločil za prekinitev izročila in je sveto mašo ter procesijo vodil v različnih rimskih župnijah. V Italiji praznik Svetega Rešnjega telesa slovesno obhajajo na nedeljo po dejanskem prazniku, ki je v cerkvenem koledarju sicer vedno na četrtek. Telovo praznujemo 60 dni po veliki noči.

Zaradi papeževih težav s kolenom so v Vatikanu minuli konec tedna za nedoločen čas prestavili tudi njegov obisk Afrike.

Obhajanje Telovega med koronaepidemijo

Zaradi epidemije koronavirusne bolezni je bila zadnji dve leti procesija zaradi zaščite pred okužbo v celoti odpovedana, sveto mašo pa so obhajali ob navzočnosti zelo omejenega števila vernikov, ki so se zbrali v baziliki sv. Petra.

Zaradi papeževih težav s kolenom so v Vatikanu minuli konec tedna za nedoločen čas prestavili tudi njegov obisk Afrike, ki je bil v načrtu v začetku letošnjega julija. Kljub zdravstvenim težavam pa sveti oče po navedbah svojega nekdanjega zaupnika iz Buenos Airesa ne razmišlja o tem, da bi odstopil s papeškega položaja.

Nalaganje
Nazaj na vrh