Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tiskovna konferenca ob začetku mednarodnega kongresa biblicistov IOSOT 2007

Objava: 13. 07. 2007 / 12:01
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tiskovna konferenca ob začetku mednarodnega kongresa biblicistov IOSOT 2007

V petek, 13. julija 2007, ob 11.00, je v veliki dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) na Novem trg 3 v Ljubljani potekala tiskovna konferenca, na kateri sta predsednik Organizacijskega odbora kongresa in predsednik organizacije IOSOT, akademik prof. dr. Jože Krašovec in direktor ustanove Imago Sloveniae in vodja projekta Biblični festival, Janoš Kern prestavila temeljne poudarke in spremljevalno dogajanje na 19. svetovnem kongresu biblicistov, ki med 12. in 20. julijem letos poteka v Ljubljani.

Akademik prof. dr. Krašovec je dejal, da kongres simbolizira vrhunce biblične znanosti in prizadevanja za sodelovanje v najširšem globalnem obsegu na področju duhovne kulture, Janoš Kern pa je povedal, da biblični festival predstavlja največji kulturni dogodek s področja resne glasbe v Sloveniji v letošnjem letu in največji projekt ustanove Imago Sloveniae doslej. Programski koncept poudarja multikulturnost in raznolikost krščanskega in judovskega sveta ter bogato kulturno tradicijo evropske prestolnice Ljubljane. Biblični festival, osrčje katerega zavzema Beethovnova 9. simfonija, s svojo glasbeno sporočilnostjo hkrati najavlja tudi predsedovanje Slovenije Evropski uniji.

Včeraj, 12. julija 2007, se je v Ljubljani začel 19. kongres mednarodne organizacije za študije Stare zaveze IOSOT (International Organization for the Study of the Old Testament). Uradna otvoritev kongresa z bibličnim festivalom pa bo v nedeljo, 15. julija 2007, ob 21. uri na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Letošnji kongres mednarodne organizacije za študije Stare zaveze IOSOT prvič v 57-letni zgodovini poteka v slovanskem svetu. Ponudba predavanj na kongresu bo izredna, saj bo v enem tednu predstavljenih blizu 300 strokovnih prispevkov. Samo s področja znamenitih Kumranskih rokopisov se bo zvrstilo skoraj šestdeset predavanj vrhunskih svetovnih strokovnjakov. Največ predavateljev na kongresu prihaja iz protestantskih cerkva (evangeličani, luterani, idr.), sledijo pa jim katoliški in judovski referenti (večinoma iz ZDA). Prvič so na kongresu zastopani tudi pravoslavni raziskovalci Biblije iz Rusije, Bolgarije, Grčije in Libanona.

Kongresu IOSOT se bo pridružilo še šest kongresov drugih povezanih mednarodnih organizacij za starozavezne študije. Cilj vseh sedmih organizacij so raziskave zgodovine bibličnih tekstov v izvirnih jezikih: antičnih (grški, latinski) in semitskih (hebrejski, aramejski, ugaritski, feničanski) ter preučevanje izvirnega pomena in sporočilnosti bibličnih besedil v njihovih lastnih literarnih vrstah in v odnosu do duhovne literature in civilizacije.

VEČ

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh