Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tonin na kongresu edini kandidat za predsednika NSi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 10. 2022 / 11:13
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2022 / 10:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tonin na kongresu edini kandidat za predsednika NSi
Mag. Matej Tonin je edini kandidat za strankin predsedniški stolček. FOTO: NSi

Tonin na kongresu edini kandidat za predsednika NSi

Nova Slovenija (NSi), ena od petih strank v zdajšnjem mandatu državnega zbora, bo imela danes od 10. ure dalje v Športni dvorani Rogatec že 16. kongres.

Na njem bodo članice in člani stranke, za kongres je akreditiranih skorajda 500 delegatov, volili predsednika NSi in nove člane organov – izvršilnega in nadzornega odbora ter razsodišča. Ravno tako bodo razpravljali o spremembah in dopolnitvah strankinega statuta, podelili letna priznanja, odličja in nazive za zadnja tri leta ter naposled, pred novembrskimi lokalnimi volitvami, predstavili tudi županske kandidatke in kandidate NSi. V tem mandatu ima stranka 13 županov, 10 podžupanov in 16 pridruženih županov.


Tonin po tretji zaporedni mandat

Za predsednika stranke je edino kandidaturo vložil mag. Matej Tonin, ki NSi vodi od aprila leta 2018, ko je nasledil Ljudmilo Novak. Enako kot že predlani, kot ga je podprlo 95,7 % delegatov, tudi tokrat nima protikandidata. Kandidatov za izvršilni odbor je 17 (11 moških in 6 žensk), med njimi trije poslanci, kandidatov za nadzorni odbor je 12 (8 moških in 4 ženske), med njimi trije od dosedanjih petih članov, kandidatov za razsodišče pa je prav tako 12 (8 moških in 4 ženske), med njimi tudi trije dosedanji člani.

Nagovor predsedniškega kandidata

Glavna govora bosta imela strankina poslanca, njen predsednik in nekdanji obrambni minister mag. Matej Tonin ter predsedniški kandidat in nekdanji minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Prav tako bodo kongresnike nagovorili evropska poslanka in nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak, vodja poslanske skupine Jožef Horvat, še en poslanec in nekdanji infrastrukturni minister Jernej Vrtovec in nekdanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, pričakovati je tudi pozdravni nagovor predsednika Evropske ljudske stranke (EPP) Manfreda Webra.

Zdravje, družina in domovina

Predsednik stranke Tonin, ki se torej poteguje že za tretji zaporedni mandat, je kot ključne prioritete NSi za prihodnost izpostavil »zdravje, družino in domovino«. Kot je poudaril v pogovoru za STA pred kongresom, je med glavnimi cilji jutrišnjega dogodka »med člani obuditi samozavest, da imamo vse potrebne pogoje, da smo na prihodnjih volitvah glavna alternativa«, hkrati pa izrazil prepričanje, da ima NSi jasno izdelan program, vsebino in ljudi, ki so se že izkazali s preteklim delom, zato gredo lahko na vse volitve samozavestno.

Ostali govorci

Med govorci bodo tudi vodilni predstavniki združenj in zvez znotraj stranke: predsednik Kluba krščanske demokracije, nekdanji premier in evropski poslanec Lojze Peterle, predsednica Mlade Slovenije Katja Berk Bevc, predsednik Zveze seniorjev mag. Zdravko Luketič, predsednica Gospodarskega kluba Nataša Hudelja, podpredsednica Združenja delavcev dr. Marija Rogar, predsednik Kmečke zveze Janez Beja in predsednik Zelen zveze Nejc Vesel, spregovoril bo tudi predsednik Kluba županov in svetnikov, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih Goricah David Klobasa.

Kupi v trgovini

Razprodano
CD-90 Rehabilitirati politiko
Cerkveni dokumenti
5,41€
Nalaganje
Nazaj na vrh