Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tonin o listi NSi, ki je »evropska, nacionalna in lokalna« [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 04. 2024 / 15:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2024 / 15:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tonin o listi NSi, ki je »evropska, nacionalna in lokalna« [VIDEO]
Z leve proti desni: David Klobasa, Katja Berk Bevc, Matej Tonin, Mojca Erjavec, Mojca Sojar, Vida Čadonič Špelič, Janez Cigler Kralj in Ljudmila Novak. Manjka Jernej Vrtovec. FOTO: NSi

Tonin o listi NSi, ki je »evropska, nacionalna in lokalna« [VIDEO]

Opozicijska NSi je minuli konec tedna na programski konferenci v Celju predstavila kandidatno listo za junijske volitve v Evropski parlament, članice in člani pa so soglasno potrdili tudi program »Evropa blizu našim ljudem«, s katerim bo stranka nastopila na volitvah.

Nosilec liste in prvak NSi mag. Matej Tonin je zadovoljen, da se stranka predstavlja z močno kandidatno listo in ima veliko konkretnih vsebinskih rešitev: »Programe znamo spravljati v življenje. Imamo raznovrstno listo, ki je evropska, nacionalna in lokalna. Je kombinacija izkušenj, mladostne energije, lokalnih interesov, na njej pa imajo večino ženske.«

EU čutimo v naših življenjih in denarnicah

Po njegovem je EU naš dom, 80 % naše nacionalne zakonodaje pa je vezane na evropske predpise. »EU ima neposreden vpliv na naša življenja. Čutimo jo v naših življenjih in denarnicah. Slovenski poslanci morajo znati naše interese zagovarjati v Bruslju in od tam prinašati priložnosti za Slovenijo,« je prepričan Tonin.

Če Putinu uspe v Ukrajini, ga ne bo nič ustavilo

Vojna na evropskih tleh, je nadaljeval, je še osvetlila pomen miru. »Moja generacija je mislila, da bo imela to srečo, da jo bo neposredna izkušnja vojne zaobšla. Danes nisem več tako prepričan. Če Putinu uspe v Ukrajini, ga ne bo nič ustavilo, da svojih velikopoteznih carskih zamisli ne bi nadaljeval v Moldaviji, baltskih državah …« je izpostavil predsednik NSi.


Članstvo v Natu nima alternative

Prepričan je, da članstvo v Natu nima alternative, kolektivna varnost je zato ključna za majhne države. Na miru vse stoji, brez miru pa vse pade, brez njega ni uspešnega gospodarstva in razvejanih družbenih dejavnosti, je še pojasnil Tonin in se zavzel za pravičen zeleni prehod, konkurenčnejše gospodarstvo in učinkovito upravljanje migracij.

Smo zaradi direktive GDPR varnejši na spletu?

»Zadnje desetletje spremljamo upad gospodarske moči EU. Delali smo napačne korake – namesto z inovacijami smo se ukvarjali s pretirano regulacijo in birokracijo. Smo zaradi direktive GDPR varnejši na spletu? Niti ne, saj nam mobilni telefoni dnevno zberejo tisočkrat več osebnih podatkov, pa tega niti ne zaznamo. Smo pa ogromne težave povzročili podjetjem,« je bil jasen Tonin.

Planet lahko rešijo tehnološke izboljšave

Evropa se sooča tudi z idejami o hitrem in nepremišljenem (ideološkem) zelenem prehodu, katerega bistvo je finančna nevzdržnost in zgolj prenašanje umazanije iz Evrope na druge celine, ljudi pa bo potegnil v revščino, čemur v NSi ostro nasprotujejo. Po njihovem lahko Evropa namesto s prepovedmi reši planet s tehnološkimi izboljšavami, kar zagovarjajo v NSi.

V Evropo samo legalno

»Povsem moramo spremeniti tudi koncept upravljanja migracij in ga narediti takšnega, da se migrantom ne splača na nevarno pot. Predlagamo oblikovanje migrantskih centrov v tretjih varnih državah izven meja EU. Zlasti pa moramo vsem, ki razmišljajo o prihodu v Evropo, jasno sporočiti, da lahko v Evropo pridejo samo legalno,« je zatrdil nosilec liste NSi.

Gradnja Evrope, ki bo blizu našim ljudem

V stranki pričakujejo tudi, da se bodo ti, ki prihajajo v Evropo, prilagodili našemu načinu življenja, se integrirali v družbo in nam jo pomagali sooblikovati, hkrati je Tonin pozval h graditvi Evrope, ki bo blizu našim ljudem. Vsebinska razprava o programu je tekla znotraj treh tematskih pogovorov, na katerih so strankini kandidati pojasnili temeljna izhodišča, s katerimi gre NSi na evropske volitve.


Kandidatna lista NSi

Kandidatna lista NSi za evropske volitve: 1. mag. Matej Tonin (predsednik in poslanec stranke), 2. Katja Berk Bevc (predsednica Mlade Slovenije), 3. David Klobasa (župan Sv. Trojice in državni svetnik), 4. Mojca Erjavec (namestnica predsednika sveta NSi in ravenska občinska svetnica), 5. Mojca Sojar (ljubljanska mestna svetnica in predsednica mestnega odbora NSi), 6. Janez Cigler Kralj (vodja poslanske skupine in podpredsednik NSi), 7. dr. Vida Čadonič Špelič (poslanka in podpredsednica NSi), 8. Jernej Vrtovec (predsednik sveta in poslanec stranke), 9. Ljudmila Novak (poslanka Evropskega parlamenta).

Nalaganje
Nazaj na vrh