Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tri leta zaporne kazni za 84-letno ameriško redovnico

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 02. 2014 / 10:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tri leta zaporne kazni za 84-letno ameriško redovnico

Sestra Megan Rice je z dvema aktivistoma vdrla v jedrski kompleks in opozarjala na nemoralnost jedrskega orožja.

84-letna ameriška redovnica Megan Rice je zaradi vdora v strogo varovani jedrski kompleks obsojena na tri leta zaporne kazni. Okrožno sodišče v ameriški zvezni državi Tennessee je protijedrsko aktivistko obsodilo na 35 mesecev, njena pomočnika, 64-letnega Michaela Wallija in 58-letnega Grega Boertje-Obeda pa vsakega na 62 mesecev zapora, kot so včeraj poročali ameriški mediji. Riceova, ki pripada redu »Sester Svetega Deteta Jezusa«, je julija 2012 z omenjenima aktivistoma vdrla v državno skladišče urana Y-12 v mestu Oak Ridge in zidove kompleksa popisala z miroljubnimi izreki. Aktivisti so prepevali miroljubne pesmi in izobešali transparente, jedrski bunker, v katerem hranijo uran za jedrske bombe, pa so poškropili s človeško krvjo iz stekleničk za dojenčke, s čimer so simbolizirali kri otrok, ki jo preliva tovrstno orožje.

Sodišče je redovnico in oba moška že lanskega maja spoznalo za krive sabotaže, zaradi česar jim je po zakonu grozilo do dvajset let zaporne kazni. Sodnik Amul Thapar z okrožnega sodišča v Knoxvilleu je redovnici štel v dobro, da »nima obsežne kazenske datoteke kot druga dva obtožena«. Vsem trem skupaj je odmeril še 53.000 dolarjev denarne kazni, ker so poškodovali lastnino zvezne vlade. Denar bo šel za popravilo žice na ograji, ki so jo prerezali, za barvanje fasade bunkerja in popravilo, ker so iz njega odbili del betona.


Državno tožilstvo je za obtožene zahtevalo med šest in devet let zapora, zaradi teže dejanja pa so aktivisti osem mesecev med obtožnico in obsodbo preživeli za zapahi. Riceova je ob izreku kazni sodnika prosila, naj ji izreče kar dosmrtni zapor, saj bo to zanjo največje darilo, če lahko umre v zaporu zaradi nečesa, v kar verjame iz vsega srca.

Vdor v jedrski kompleks je po navedbah ameriških medijev brez primerjave v zgodovini ameriške vojske. Redovnica in njena pomočnika so si z žepnimi svetilkami utrli pot do skladišča, ki velja za najvarnejše produkcijsko in varovalno območje za uran v Združenih državah Amerike. Pri tem so prerezali štiri žičnate ograje, prehodili poldrugi kilometer in se več ur zadrževali na ozemlju kompleksa, dokler jih niso prijeli varnostniki.

Primer je poskrbel za številna zaslišanja med pristojnimi na uradih za energijo in jedrsko varnost, v kompleksu Y-12 pa so nemudoma zamenjali varnostno službo.

Redovnica Riceova, ki prihaja z Manhattana, se je pri 18 letih pridružila redu »Sester Svetega Deteta Jezusa«, po študiju biologije pa je med leti 1962 in 2004 kot učiteljica delovala v Nigeriji in Gani. Od osemdesetih let prejšnjega stoletja je izjemno dejavna v mirovnih gibanjih. Med protesti je bila večkrat aretirana, dvakrat pa ji je bila izrečena šestmesečna zaporna kazen.

Vir: Kathpress / STA

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh