Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trideset tisoč beguncev na misijonski postaji

Objava: 30. 03. 2011 / 11:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trideset tisoč beguncev na misijonski postaji

Zaradi državljanske vojne na Slonokoščeni obali je prestolnico Abidžan zapustilo že milijon ljudi.

Na Slonokoščeni obali je po navedbah britanskih medijev na neki misijonski postaji v mestu Duekoue zatočišče poiskalo že okoli trideset tisoč ljudi. Kot je poročala britanska televizijska mreža BBC, je pred tem v mestu na zahodu države prišlo do spopadov, številni ljudje pa so varno zatočišče poiskali na cerkvenem ozemlju. Pri nekaterih so bile vidne sledi strelnih ran.

Med begunci naj bi bili po navedbah britanskih medijev begunci iz cele zahodne Afrike, pri čemer gre predvsem za delavce na začasnem delu na eni izmed največjih plantaž kakavovca v deželi. Slonokoščena obala namreč velja za največjo proizvajalko kakava na svetu.

V afriški državi na obali Atlantika že nekaj mesecev divja državljanska vojna, v kateri je po podatkih Združenih narodov doslej življenje izgubilo že več kot 460 ljudi. Prestolnico Abidžan, največje mesto v državi, je zapustilo že okoli milijon ljudi. Za številne prizadete je zadnje upanje beg v sosednjo Liberijo.

Vojna je izbruhnila po poskusnih volitvah za predsedniški stolček konec novembra lani, ko je zmagal opozicijski kandidat Alassane Ouattara. Dotedanji predsednik Laurent Gbagbo ni bil pripravljen izpustiti vajeti oblasti iz svojih rok. V zadnjih mesecih je prišlo že do številnih poskusov, da bi predsednika odstavili, vendar so bili doslej vsi neuspešni. Trenutno je v državi nastanjenih okoli devet tisoč pripadnikov modrih čelad.

V preteklih tednih so države članice Zahodnoafriške gospodarske skupnosti Ecowas izrazile kritiko do prevelike pasivnosti mednarodne skupnosti, ki bi po njihovem mnenju morala že davno ukrepati. Tudi mednarodno vojaško posredovanje ni več izključeno.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh