Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tridnevni KarizmaFest za 10 let slavilne skupine Karizma

Za vas pišejo:
Sara Jagodič, Irena Kepe
Objava: 10. 11. 2023 / 14:19
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2023 / 14:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tridnevni KarizmaFest za 10 let slavilne skupine Karizma
Glasbena zasedba Karizma praznuje 10 let delovanja. FOTO: Branko Horvat

Tridnevni KarizmaFest za 10 let slavilne skupine Karizma

Stolna župnija Maribor se že nekaj časa trudi v smeri obogatitve kulturne ponudbe na področju sakralne glasbene umetnosti z organizacijo različnih koncertov, minula leta so se v mariborski stolnici zvrstili koncerti pisane palete vrhunskih umetnikov in umetniških sestavov.

Letošnji november pa bo dogajanje v mariborski stolnici obogatil s festivalom krščanske kulture KarizmaFest, ki bo v sakralno koncertno ponudbo Maribora pripeljal tudi modernejše glasbeno-umetniške vsebine. Glavni nosilec projekta je družinska glasbena zasedba Karizma, ki ustvarja s podporo Stolne župnije Maribor in lepša bogoslužja v Stolnici. Skupina, ki jo sestavljajo pevski zbor in inštrumentalisti, novembra obeležuje 10. obletnico delovanja, ob okroglem jubileju pa pripravlja tridnevno praznovanje s številnimi kulturnimi dogodki.

Karizma na koru med župnijskim žegnanjem. FOTO: Gašper Sedej

Festival krščanske kulture

Glavni moto dogajanja bo »Različni so milostni darovi, Duh pa je isti«, saj skupino ob glasbenem udejstvovanju združuje tudi uspešno generacijsko povezovanje med mladimi in starejšimi, otroci in starši. »Ideja je proslaviti 10. obletnico delovanja našega zbora Karizma iz mariborske Stolnice na način, da naredimo nekaj lepega za župnijo in mesto Maribor. KarizmaFest je festival krščanske kulture in združuje različne umetnosti, ker so vse to darovi, s katerimi lahko slavimo Gospoda in služimo skupnosti,« je poudarila umetniška vodja skupine mag. Marija Sedej.

Koncert ob 5. obletnici Karizme. FOTO: Branko Horvat

Koncert skupine Svetnik

V sklopu festivala se bodo med 17. in 19. novembrom zvrstili različni dogodki: umetniška dobrodelna razstava, scensko-glasbena igra za otroke in mlade ter v Mariboru dolgo pričakovani slavilni koncert skupine Svetnik z gosti, ki bodo v soboto, 18. novembra, ob 18. uri napolnili Slomškovo dvorano. Vstop na dogodke bo brezplačen, obiskovalci bodo lahko prispevali prostovoljne prispevke. Člani Karizme želijo, da bi KarizmaFest postal praznik vse župnije, »praznik zahvale, da smo dar drug drugemu in veseli, ker se lahko podarjamo drug drugemu, si pomagamo in se tako bogatimo«.

Med vrhunci dogajanja bo tudi dolgo pričakovani slavilni koncert zasedbe Svetnik.

Izkoristite priložnost!

Vodja zasedbe Svetnik Tadej Vindiš, ki se v Maribor vrača skupaj z bendom in prijatelji, ki bodo pričevalci vere v Kristusa, se je povabila na koncert nadvse razveselil: »Veseli nas, da smo lahko del dogajanja in praznovanja v Mariboru. Vse Štajerce, ki so spraševali, kdaj bo slavilni večer tudi v Mariboru, pozivam, naj zdaj izkoristijo priložnost in se nam pridružijo v skupnem slavljenju našega Gospoda. Oddaljenost seveda ni pomembna – vabljeni vsi!«

Tadej Vindiš: Veseli nas, da smo lahko del dogajanja in praznovanja v Mariboru. FOTO: Žiga Lovšin

Dobrodelna umetniška razstava

Pri organizaciji festivala sodeluje vsa župnija. Številni župljani so darovali ročne izdelke, umetniške avtorske slike, ikone, fotografije, ki bodo postali del umetniške razstave, na kateri bodo dražili izdelke z namenom zbrati čim več sredstev za župnijsko Karitas oziroma družine v stiski. Osrednji dogodek in sklepni del festivala, ki bo ponudil veliko slavilne krščanske sakralne glasbe, se obeta v nedeljo, 19. novembra, s slavilnim koncertom skupine Karizma.

Plakat KarizmaFesta. Avtorica: Katja Mišič

Starejše pesmi v novih preoblekah in kakšna novejša

»Ideja je nastala februarja, kmalu smo jo predstavili članom Karizme in župnijskemu svetu ter skupaj z župnikom Danijelom Lasbaherjem, ki je bil naše pobude zelo vesel, določili datume. Priprave potekajo intenzivno od septembra, ko so bile napisane priredbe za skladbe in so se začele vaje. Zelo se veselimo, da bomo zapeli naše starejše pesmi v novih preoblekah in tudi kakšno novejšo, ob spremljavi godalnega kvarteta in odličnih pihalcev, trobilcev in seveda našega benda, ki je stalnica pri Karizmi,« je o ideji in pripravah povedala umetniška vodja KarizmaFesta Marija Sedej.

Umetniška vodja KarizmaFesta Marija Sedej. FOTO: Matjaž Vertuš


Program KarizmaFesta

Petek, 17. novembra 2023, ob 18. do 20. ure v Slomškovi dvorani (Slomškov trg 20, Maribor): uvod v festival, ogled kratkega filma, glasbeno-scenska igra za otroke in mlade, odprtje dobrodelne umetniške razstave (zbirajo za potrebe župnijske Karitas).

Sobota, 18. novembra 2023, ob 18. do 20. ure v Slomškovi dvorani: slavljenje in pričevanje s skupino Svetnik.

Nedelja, 19. novembra 2023, v Stolni cerkvi Maribor: ob 10. uri zahvalna maša ob 10. obletnici skupine Karizma, od 18. do 20. ure slavljenje s skupino Karizma.

Nalaganje
Nazaj na vrh