Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trikraljevske težave z zvonom v kölnski stolnici

Objava: 11. 01. 2011 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trikraljevske težave z zvonom v kölnski stolnici

Tik pred praznikom Gospodovega razglašenja je odpadel kembelj štiriindvajsettonskega zvona, ki velja za največji prosto viseči zvon na svetu, in se razbil.

Pretres v kölnski stolnici: zvon sv. Petra, ki ga domačini ljubkovalno imenujejo 'Decker Pitter', 'debeli Peter', je na praznik Gospodovega razglašenja nenadoma utihnil. V zgodnjih jutranjih urah prazničnega dne je s štiriindvajset ton težkega zvona s premerom 3,24 m, zaradi svojih mer velja za največji prosto viseči zvon na svetu, namreč odpadel osemstokilogramski kembelj.

Odgovorni so kmalu ugotovili vzrok za molk 'debelega Petra'. Kembelj se je odlomil in padel na ploščad v zvoniku, pri tem pa prebil dve leseni deski, ki sta malce ublažili težak padec. V tistem času, okoli poldesete ure dopoldan, se je na stotine vernikov ravno pripravljalo na začetek slovesne svete maše ob prazniku Gospodovega razglašenja. Človeška življenja k sreči niso bila ogrožena, saj je zvonik ob nedeljah in praznikih za obiskovalce zaprt.

Kot so sporočili iz kölnske stolnice, so popravilo odlomljenega kemblja 'iz varnostnih razlogov' izključili in kot možno rešitev sprejeli izdelavo novega. O stroških in trajanju popravila zaenkrat še nimajo podatkov. Pred začetkom del bodo strokovnjaki na mestu nesreče natančno ugotovili vzrok za zlom sicer trdnega materiala.

'Debelega Petra' so vlili leta 1923 v mestu Apolda v nemški zvezni deželi Turingiji. 30. novembra 1924 so ga posvetili kot 'nemški zvon miru'. Njegov predhodnik je nastal leta 1873 iz uplenjenih francoskih topov in so ga leta 1918 stalili za potrebe vojne. Zvon se oglaša ob velikih krščanskih praznikih, mestu pa je oznanil tudi konec druge svetovne vojne in odzvanjal na dan ponovne združitve obeh Nemčij.

Na fotografiji: kölnska stolnica

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh