Zapri
Iskanje

Tudi po cepljenju proti koroni lahko darujete kri in plazmo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2021 / 10:42
Oznake: Cepivo, Koronavirus
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 09:58
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Tudi po cepljenju proti koroni lahko darujete kri in plazmo

Tudi po cepljenju proti koroni lahko darujete kri in plazmo
Tudi po cepljenju proti koroni lahko darujete kri in plazmo. FOTO: catholic-factchecking.com
Konzorcij mednarodnih katoliških medijev je v okviru svojega projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni opozoril na video posnetek, ki se je razširil prek aplikacije WhatsApp, sodeč po katerem naj bi ameriški Rdeči križ trdil, da osebe, ki so prejele koronacepivo, ne morejo darovati plazme za bolnike, okužene z novim koronavirusom, ker naj bi cepivo »uničilo pacientova naravna protitelesa«.

Pri konzorciju zatrjujejo, da ta podatek nikakor ne drži. Pri ameriškem Rdečem križu so takrat dejali, da ne morejo sprejeti vseh morebitnih darovalcev plazme, kar pa je bolj odvisno od vrste cepiva, ki so jo prejeli in ne od dejstva, ali so sploh bili cepljeni ali ne. V vsakem primeru darovanja plazme ne zavrnejo nikomur, v določenih primerih pa lahko darovalca prosijo, naj za darovanjem počaka še štirinajst dni, odvisno od vrste cepiva.

Vedno imejte pri sebi potrdilo o cepljenju

Kot so pojasnili predstavniki ameriškega Rdečega križa, niso nikomur odrekli možnosti darovanja plazme, nekaterim kandidatom so le predlagali, naj darovanje za krajši čas preložijo. Da bi lažje ugotovili, ali je darovalec primeren ali ne, prosijo vse kandidate, naj imajo vedno pri sebi potrdilo o cepljenju, ki vsebuje tudi podatek, katero cepivo je posameznik prejel. Darovalci, ki so prejeli cepiva proizvajalcev AstraZeneca, Janssen/J&J, Moderna, Novavax ali Pfizer, so povsem sprejemljivi.

Odlog darovanja predlagajo tistim kandidatom, ki so prejeli katero izmed še nepotrjenih cepiv, ter tistim, ki nimajo potrdila, pa niso prepričani, katero cepivo so prejeli. V tem primeru posameznik ni za vedno izključen iz procesa darovanja, temveč mora zgolj počakati dva tedna, preden daruje kri ali plazmo.

Stvar bolnikove varnosti

Povsem napačen pa je razlog proti darovanju plazme, ki ga navajajo v omenjenem video posnetku: da cepivo odstrani protitelesa, ki jih človeško telo proizvaja po naravni poti. »Osebi, ki je prebolela koronavirusno bolezen, se priporoča, da ne glede na morebitno darovanje prejme le en odmerek cepiva, ne dveh, ker cepivo zgolj opomni imunski sistem in ga spodbudi k proizvodnji protiteles,« je za konzorcij pojasnila Cristina Arbona, članica španskega Združenja za hematologijo in hemoterapijo ter direktorica Centra za transfuzije v Valenciji.

Odlog darovanja je mišljen bolj za zaščito posameznikovega zdravja: če oseba s slabšo imunsko zaščito prejme plazmo, ki vsebuje določen oslabljen virus, se ta lahko pomnoži in povzroči bolezen; gre torej za varnostni ukrepza prejemnika darovane plazme. To se po navedbah strokovnjakov ne dogaja le pri cepivih proti koronavirusni bolezni, temveč pri vseh cepivih proti kateremu koli virusu, ki vsebujejo oslabljeno obliko tega virusa.

---
Prispevek je del projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni, ki ga izvaja konzorcij mednarodnih katoliških medijev, v katerem sodeluje tudi Družina. Mednaslovi so uredniški.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem, ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi naše dnevne novice o družbi in Cerkvi bile še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej, za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh