Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi v Veliki Britaniji o prepovedi nošenja burke

Objava: 21. 07. 2010 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tudi v Veliki Britaniji o prepovedi nošenja burke

Britanski minister za priseljence Damian Green in upokojeni anglikanski škof Nazir-Ali zavračata zakonsko prepoved prekrivanja obraza.

Razprava o prepovedi nošenja burke v javnosti je dosegla tudi Veliko Britanijo. Ob tem pa britanski minister za priseljence Damian Green zahteve po prepovedi nošenja islamskega oblačila, ki prekriva celotno telo, označuje kot 'nebritanske'. Kot je minister izjavil za britanski časnik 'The Sunday Telegraph', takšen predpis popolnoma nasprotuje strpnosti in obojestranskemu spoštovanju. Po njegovem mnenju je precej neverjetno in nezaželjeno, da bi v britanskem parlamentu sprejeli zakon, ki bi ljudem predpisoval, kako naj se oblačijo.

Predlog zakona o prepovedi nošenja burke v javnosti je podal poslanec konzervativne stranke v spodnjem domu britanskega parlamenta, Phillip Hollobone. O njem naj bi predvidoma odločali v začetku decembra, opazovalci pa računajo, da bo predlog zavrnjen. Hollobone je ob tem dodal, da v poslanski pisarni v svojem volilnem okrožju ne bo sprejemal žensk, ki bodo odete v burko ali nikab. V anketi, ki so jo minuli teden objavili britanski mediji, sta zakon o prepovedi nošenja burke v javnosti podprli dve tretjini Britancev.

Nekdanji anglikanski škof v Rochestru, Michael Nazir-Ali, pa je v časniku 'The Sunday Telegraph' omenjeni predlog zakona zavrnil. Po njegovem mnenju bi lahko odstranitev burke ali nikaba zahtevali le v primeru, ko je potrebna kontrola istovetnosti, denimo na letališčih.

Upokojeni škof si tudi težko predstavlja, da bi muslimanske ženske burko ali nikab nosile v primerih, ko je potrebna 'visoka stopnja socialne interakcije', recimo pri obisku zdravnika, ali pa v pogovoru z medicinskim in pedagoškim osebjem. Nazir-Ali je dodal, da je nošenje burke neprimerno tudi pri upravljanju strojev in med vožnjo. Zakrivanje celotnega telesa po njegovem mnenju lahko predstavlja nevarnost že pri prečkanju ceste.

Spodnji dom francoskega parlamenta je minuli teden odobril predlog zakona o prepovedi nošenja burk in nikabov v javnosti, pred pravnomočnostjo pa morata zakon potrditi še senat in ustavno sodišče. O prepovedi nošenja burk v javnosti pa razpravljajo tudi v belgijskem in španskem parlamentu.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh