Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turčija zavrača pravni status za katoliško Cerkev

Objava: 21. 01. 2011 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Turčija zavrača pravni status za katoliško Cerkev

Podpredsednik vlade Bülent Arinc vztraja pri omejitvah pravic manjšin za skupine, ki jih omenja Lausannska pogodba.

Turška vlada je zavrnila zahtevo Vatikana po pravnem statusu za tamkajšnjo katoliško Cerkev. To trenutno ni uresničljivo, je za turški dnevnik v angleškem jeziku 'Today's Zaman' pojasnil podpredsednik turške vlade, Bülent Arinc. Vlada išče rešitev tudi za Carigrajski ekumenski patriarhat, saj želi 'priznati obstoj patriarhata, ne želi pa mu podeliti statusa pravne osebe'.

Krščanske Cerkve v Turčiji se že dolgo časa pritožujejo, da jim nepriznavanje pravnega statusa povzroča številne težave. Te se pojavljajo pri gradnji cerkva ali pa pri ohranjanju starih cerkvenih stavb. Glede katoličanov in protestantov se turške oblasti sklicujejo na Laussansko pogodbo iz leta 1923, ki predstavlja mednarodnopravno podlago za turško republiko.

Po razlagi Ankare pogodba kot nemuslimanske manjšine priznava le Jude, Armence in Grke. Vse ostale nemuslimanske skupine zato še do današnjega dne niso bile deležne priznanja s strani turške vlade.

Pravoslavnemu patriarhatu v Carigradu turška država ne želi priznati naziva 'ekumenski', saj za Ankaro patriarh Bartolomej I., duhovni poglavar okoli tristotih milijonov pravoslavnih kristjanov po vsem svetu, predstavlja le najvišjega pastirja male grško govoreče pravoslavne skupnosti v Turčiji.

Arinc po drugi strani zagotavlja, kako je turška vlada pripravljena storiti vse, kar je v njeni moči, da bi ponovno odprli zadnjih štirideset let zaprto pravoslavno semenišče na otoku Chalki pri Carigradu, in po njegovih podatkih naj bi bile pravne ovire že odstranjene.

Arinc je v začetku letošnjega januarja kot najvišji vladni predstavnik od leta 1952 obiskal sedež patriarhata v carigrajski mestni četrti Fener in s tem poudaril pripravljenost turške vlade, da stori več za krščanske manjšine v državi.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh