Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turška vlada bo ocenila škodo, nastalo na svetišču Hagia Sofia

Objava: 04. 02. 2011 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Turška vlada bo ocenila škodo, nastalo na svetišču Hagia Sofia

Pristojnim očitajo nestrokovno izvajanje obnovitvenih del.

Turško kulturno ministrstvo je naročilo hitro preiskavo očitkov, da svetovni znamenitosti Hagiji Sofiji zaradi neprimernega izvajanja obnovitvenih del grozi trajna škoda. Kot je poročal turški časnik ‘Sabah’, naj bi včeraj v Carigradu potekala urgentna seja Zavoda za zaščito kulturne dediščine, da bi preverili najhujše očitke. Na ministrstvu so obljubili kazenski pregon odgovornih, tem grozi od dve do petih let zaporne kazni.

Carigrajski gradbeni nadzorniki so zagnali alarm zaradi zunanjih del na sloviti zgradbi. Ker delavci odstranjujejo ves omet z zunanjih sten, so zaradi vlage resno ogroženi notranji zidovi in predvsem mozaiki. Stene je potrebno nemudoma spet zaščititi pred vlago.

Obnovitvena dela je odobril strokovni svetovalni svet uprave svetišča, v katere lasti je Hagia Sofija. Po besedah znanega turškega arhitekta se člani omenjenega svetovalnega sveta ne bi smeli imenovati strokovnjaki, saj trenutno počnejo same nesmisle.

V četrtem stoletju zgrajeno svetišče Hagia Sofija je več kot tisoč let pripadalo najpomembnejšim Cerkvam krščanstva. Po padcu Carigrada je petsto let veljalo za najpomembnejšo mošejo Osmanskega cesarstva. Od ustanovitve Turške republike svetišče upravljajo kot kulturni spomenik in muzej. Da bi se izognili medverskim trenjem, ga od tedaj ni več moč uporabljati v verske namene.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/F8EA45E4068FEFAEC125782A00341443?OpenDocument

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh