Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinska škofovska konferenca računa na papežev obisk leta 2012

Objava: 03. 12. 2010 / 08:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ukrajinska škofovska konferenca računa na papežev obisk leta 2012

Vatikan pa je za leto 2012 že potrdil obisk svetega očeta v kneževini Monako.

Katoliška Cerkev v Ukrajini septembra 2012 računa na obisk svetega očeta v njihovi domovini. Kot je poročala ukrajinska katoliška agencija, naj bi poglavar vesoljne Cerkve v mestu Lvov vodil slovesnost ob zaključku evharističnega kongresa.

To bi bil drugi obisk kakšnega papeža v pretežno pravoslavni deželi. Janez Pavel II. (1978-2005) je Ukrajino obiskal leta 2001. Že v letošnjem maju je predsednik Ukrajinske škofovske konference, nadškof Mieczyslaw Mokrzycki iz Lvova, omenjal možnost papeževega obiska v Ukrajini leta 2012. Takrat je ruska pravoslavna Cerkev omenjene načrte ocenila precej kritično. Moskovski patriarhat namreč z Rimom združeni grško-katoliški Cerkvi očita, da brez pravne podlage uporablja pravoslavne Cerkve.

Od okoli šestinštiridesetih milijonov Ukrajincev jih nekaj več kot milijon pripada rimsko-katoliški, okoli pet milijonov pa grško-katoliški Cerkvi. Največji del prebivalstva predstavljajo pravoslavni kristjani, ki pripadajo moskovskemu patriarhatu ali pa leta 1992 odcepljenemu kijevskemu patriarhatu.

Papež Benedikt XVI. pa je za leto 2012 že sprejel povabilo na obisk v kneževini Monako. To bo prvi obisk papeža v tej sredozemski državici po skoraj petstotih letih. Kot je poročal italijanski časnik 'La Stampa', je generalni vikar monaške nadškofije, msgr. Rene Giuliano, pojasnil, da so papeža povabili že večkrat, zdaj pa je vabilo končno sprejel.

Zadnji papež, ki je obiskal to malo sredozemsko državo, je bil leta 1532 Klemen VII. Oktobra leta 2009 je Benedikt XVI. v Vatikanu v zasebno avdienco sprejel monaškega princa Alberta.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh