Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umor nekdanjega japonskega premierja obsodil tudi predsednik Pahor

Za vas piše:
T. M.
Objava: 08. 07. 2022 / 16:31
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2022 / 16:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umor nekdanjega japonskega premierja obsodil tudi predsednik Pahor
Borut Pahor ob srečanju z japonskim premierjem. FOTO: Twitter Boruta Pahorja

Umor nekdanjega japonskega premierja obsodil tudi predsednik Pahor

Na današnjo smrt nekdanjega japonskega premierja, ki je po atentatu med volilno kampanjo v mestu Nara v bolnišnici podlegel strelnim ranam, so se na Japonskem in drugod po svetu odzvali z ogorčenjem. Obsodili so umor cenjenega politika in dolgoletnega premierja.

»Danes je bil ustreljen, umorjen bivši japonski premier Šinzo Abe. Čutim iskreno prizadetost in tesnobo. Šinzo Abe je bil zelo naklonjen Sloveniji in poglobitvi vsestranskega sodelovanja med državama. Za to mu bomo še posebej vedno hvaležni. V imenu Republike Slovenije in vseh naših ljudi izražam njegovi družini, japonskemu cesarju in japonskemu ljudstvu naše sočutje, žalost in solidarnost v tem težkem trenutku,« je dejal predsednik Borut Pahor.

Na tragični dogodek se je na Twitterju odzval tudi nekdanji slovenski premier Janez Janša.

Japonski premier Fumio Kishida je dejal, da ne najde besed ob umoru 67-letnega Abeja. Na novinarski konferenci je vidno ganjen dejal, da je molil, da bo preživel, vendar je umrl, kar zelo obžaluje. Izrazil je sožalje in dejal, da »moli, da njegova duša počiva v miru«.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju obsodila »strahopeten in brutalen umor Abeja, velikega demokrata in zagovornika multilateralnega svetovnega reda, ki je šokiral ves svet. Naše misli in molitve so z vašo družino in prebivalci Japonske.«

Vpogled v zgodovino nam pokaže dolg seznam atentatov na državnike. V zadnjih letih sta tragične smrti preminula Jovenel Moïse, predsednik Haitija (julij 2021), in Idriss Déby, predsednik Čada (april 2021).

»Nikoli ne bom razumel brutalnega umora tega velikega človeka,« je zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Poudaril je, da Evropejci žalujejo z Japonsko ter da smrt Abeja globoko obžaluje.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je izrazil »globoko užaloščenost zaradi umora Šinza Abeja, zagovornika demokracije« ter svojega dolgoletnega prijatelja in sodelavca. Izrazil je sožalje »njegovi družini, japonskemu premierju ter prebivalcem Natove partnerice Japonske v teh težkih časih«.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh