Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je kardinal p. Tomaž Špidlik

Objava: 19. 04. 2010 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je kardinal p. Tomaž Špidlik

Pater Špidlik je slovel kot strokovnjak za vzhodne Cerkve

Minuli petek zvečer je v Centru Aletti v Rimu umrl jezuitski pater, kardinal Tomaž Špidlik, poročajo pri vatikanskem radiu. Kardinal Špidlik je bil rojen 17. decembra 1919 na Moravskem. Leta 1940 je vstopil v jezuitski red. Po študiju teologije in filozofije je leta 1949 prejel duhovniško posvečenje. Od leta 1951 dalje pa vse do smrti je živel v Rimu, kjer je predaval na Papeškem inštitutu za orientalske študije. V Centru Aletti je živel od leta 1991. Za kardinala ga je imenoval papež Janeze Pavel II. leta 2003. Kardinal je v lanskem decembru dopolnil devetdeset let življenja. Kot je zapisal pater Milan Žust, predstojnik skupnosti v Centru Aletti, so vsi člani Centra Aletti Bogu hvaležni, da so lahko toliko let uživali njegovo očetovstvo in modrost.

Papež Benedikt XVI. je pred odhodom na Malto vrhovnemu predstojniku jezuitov patru Adolfu Nicolasu poslal sožalni telegram ob smrti jezuitskega patra kardinala Tomaža Špidlika. V telegramu je sveti oče zapisal, da je bil pokojni kardinal zgleden in goreč služabnik evangelija. Papež pa se tudi s hvaležnostjo spominja njegove očetovske miline in izjemne delavnosti na kulturnem in cerkvenem področju, saj je bil verodostojen poznavalec krščanske vzhodne duhovnosti.

Maša zadušnica za pokojnega kardinala Špidlika bo jutri v baziliki sv. Petra v Vatikanu. Daroval jo bo dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano, sveti oče pa bo prisotne nagovoril ob koncu maše zadušnice. Po slovesu bodo pokojnega kardianla Tomaša Špidlika odpeljali na Češko, kjer bo pokopan.

Provincial slovenskih jezuitov pater Milan Bizant je ob kardinalovi smrti zapisal, da so tudi jezuiti slovenske province Bogu hvaležni zanj, saj so posredno in neposredno od njega mnogo prejeli - nekaterim je bil profesor, duhovni voditelj, voditelj duhovnih vaj, predvsem pa je bil duhovni učitelj ekipe Centra Aletti. Mnogi izmed učencev njegove šole, je zapisal p. Bizant, se bodo raje kot z resnim nazivom 'profesor' ali s slovesnim nazivom 'eminenca' nanj obrnili preprosto s sinovskim 'oče'. V pokojnem kardinalu se je namreč razum združil s srcem, zato njegova beseda ne posreduje le znanosti, ampak rojeva življenje.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh