Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je Karel Otcenasek, škof z najdaljšim stažem v vesoljni katoliški Cerkvi

Objava: 26. 05. 2011 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je Karel Otcenasek, škof z najdaljšim stažem v vesoljni katoliški Cerkvi

Češki nadškof je škofovsko posvečenje prejel leta 1950, dolga leta pa je trpel zaradi preganjanja komunističnih državnih oblasti.

Škof z najdaljšim stažem v vesoljni katoliški Cerkvi, Karel Otcenasek, je mrtev. Nadškof in upokojeni škof češke škofije Hradec Kralove je umrl minuli ponedeljek v svoji škofovski rezidenci v starosti enaindevetdeset let. Škof je bil celih enainšestdeset let. V obdobju komunizma Otcenasek, ki je škofovsko posvečenje prejel ‘v podzemlju’ leta 1950, svoje škofovske službe ni mogel opravljati. Šele po političnem preobratu konec leta 1989 ga je papež uradno imenoval za škofa škofije Hradec Kralove.

Preganjanje brezbožnih državnih oblastnikov nadškofu Otcenaseku ni zlomilo poguma, je v izjavi za javnost minuli torek poudaril sedanji škof omenjene škofije, Jan Vokal. Sam se je vozil do oddaljenih kapel, kjer je ob nedeljah maševal za peščico vernikov.

Karel Otcenasek se je rodil 13. aprila 1920 v kraju Česke Meziriči. Po končanem študiju na Papeški lateranski univerzi je bil 17. marca 1945 v Rimu posvečen v duhovnika. Po posvečenju se je vrnil v svojo domovino, kjer je prevzel delovno mesto namestnika rektorja semenišča v škofiji Hradec Kralove. To delo je opravljal vse dotlej, ko so komunistični oblastniki semenišče ukinili.

Papež Pij XII. je Karla Otcenaska v starosti komaj trideset let skrivaj in brez privolitve državnih oblasti imenoval za škofa. Škofovsko posvečenje mu je 30. aprila 1950 podelil tedanji škof škofije Hradec Kralove, Moric Picha. 11. julija 1950 je bil skupaj s kasnejšim praškim kardinalom Františkom Tomaskom interniran v samostan Zeliv, leta 1954 pa je bil v montiranem procesu obsojen na trinajst let zaporne kazni.

Tudi po izpustu iz ječe leta 1962 je imel škof Otcenasek prepoved javnega delovanja in se je moral zaposliti v mlekarni. Njegove razmere so se spremenile s posredovanjem papeža Pavla VI. Postal je apostolski administrator škofije Hradec Kralove, vendar so mu komunistične oblasti opravljanje duhovniške službe dvolile le v škofiji Litomerice. Po ‘Praški pomladi’ leta 1968 se je lahko vrnil v svojo škofijo, ni pa smel opravljati službe apostolskega administratorja.

Leta 1974 je moral škof Otcenasek ponovno zapustiti svojo škofijo. Šele ‘žametna revolucija’ leta 1989 mu je omogočila nastop službe na sedežu škofije Hradec Kralove. Po upokojitvi leta 1998 je papež Janez Pavel II. škofu Otcenasku podelil častni naslov nadškofa kot priznanje za njegovo življenjsko delo in trpljenje.

Vse do svoje smrti je bil nadškof Otcenasek predsednik Komisije za pravičnost in mir pri Češki škofovski konferenci in se je ves čas zavzemal za popravo krivic in za odškodnine duhovnikom, žrtvam krivičnega pregona v obdobju komunističnega režima v svoji domovini.

V lanskem letu so na Češkem javno praznovali škofov devetdeseti rojstni dan. Ob tej priložnosti je češki predsednik Vaclav Klaus slavljenca označil kot ‘izredno osebnost in pomembno moralno avtoriteto’.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh