Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Unicef in njegovi ambasadorji za pomoč otrokom Afrike

Objava: 08. 06. 2010 / 09:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Unicef in njegovi ambasadorji za pomoč otrokom Afrike

Otroci v deželah podsaharske Afrike imajo v svetovnem merilu najmanj možnosti za preživetje in šolanje

Štiri dni pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu je skupina uglednih umetnikov, ambasadorjev Unicefa, pozvala k pomoči otrokom v Afriki. Revščina afriških otrok ne sme biti pozabljena, je včeraj na začetku nemške kampanje Unicefa v Bühlu pri Baden-Badnu poudaril nekdanji James Bond in ambasador Unicefa, britanski igralec Roger Moore.

Svetovno nogometno prvenstvo v Južni Afriki ponuja enkratno možnost za opozorilo na problem revnih afriških otrok. Pozivu so se priključili igralka Katja Riemann, pevka Nana Mouskouri, manekenka Julia Stegner in violinist Julian Rachlin.

Kot je Roger Moore povedal za nemško tiskovno agencijo dpa, bi morali svetovno nogometno prvenstvo izkoristiti za to, da izboljšamo dramatične življenjske razmere, v katerih živijo množice otrok v Afriki. Afrika je postala nema nesreča. Tam otroci vsak dan stradajo in umirajo, je opozoril 82-letni igralec, vendar smo to tragedijo skoraj povsem izpustili z oči. Roger Moore že od leta 1991 deluje v svetu kot ambasador organizacije Združenih narodov za pomoč otrokom.

Predsedniku nemške veje Unicefa Jürgenu Heraeusu se zdi popolnoma nesprejemljvo, da skoraj v vsakem kotičku Afrike danes deluje mobilni telefon, otroci pa kljub temu umirajo od driske, ker primanjkuje celo povsem običajnih zdravil. Odgovornost leži predvsem na prizadetih državah. Te pa po Heraeusovih besedah vendarle potrebujejo našo podporo, saj so humanitarne organizacije odvisne od donacij. Tretjina denarja, ki ga Unicef vlaga v Afriki, izhaja iz prispevkov zasebnikov.

Moore je še poudaril, kako pomembno je, da se denar vlaga v izobraževanje. Vsak afriški otrok bi moral dobiti mesto v šoli, osnovno znanje zdaj namreč pridobi le vsak drugi otrok. Po nekaterih ocenah je najmanj petinštiridesetim milijonom otrok iz revnih družin in s podeželja odvzeta pravica do šolanja.

Igralka Katja Riemann meni, da moramo spremeniti zorni kot in s tem celotno razvojno pomoč. Ni dovolj, da stradajočim otrokom damo hrano, predvsem je potrebno ljudem v Afriki zagotoviti osnovne človekove pravice, je prepričana Riemannova. To pa bo moč doseči s premagovanjem podkupljivosti in vlaganjem v šole in druge izobraževalne ustanove.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh