Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustavno sodišče po pol leta spet o noveli Zakona o RTVS

Za vas piše:
J. P.
Objava: 15. 11. 2023 / 06:28
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2023 / 06:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ustavno sodišče po pol leta spet o noveli Zakona o RTVS
Na dnevnem redu 33. seje Ustavnega sodišča bo danes, po skoraj pol leta, spet novela Zakona o RTV Slovenija. FOTO: Bogomir Štefanič

Ustavno sodišče po pol leta spet o noveli Zakona o RTVS

Novela Zakona o RTV Slovenija bo, po skoraj pol leta, danes ponovno na dnevnem redu Ustavnega sodišča, ki je maja letos ocenilo, da ni zmožno vsebinsko odločiti o njeni skladnosti z ustavo, in odpravilo začasno zadržanje izvrševanja dela novele.

Po potrditvi zapisnika prejšnje seje bo, po predlogu dnevnega reda, prva vsebinska točka današnje 33. seje Ustavnega sodišča ravno »Pobuda za oceno ustavnosti Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija« (dr. Peter Gregorčič in drugi, Ljubljana).

Pobuda za oceno ustavnosti več členov

Potem ko je bila novela zakona lanskega novembra potrjena na referendumu, je več tedanjih vodilnih na RTV Slovenija s prvopodpisanim predsednikom Programskega sveta dr. Petrom Gregorčičem na Ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti več členov.

Obravnava na 10 nejavnih sejah

Ustavno sodišče je pobudo, ki so jo predlagatelji vložili hkrati s predlogom za začasno zadržanje, obravnavalo na 10 nejavnih sejah, na katerih so ustavni sodniki obravnavali več različnih osnutkov vsebinskih odločitev in 22. maja eno že izglasovali, a je bila nato predlagana in izglasovana njena revotacija, torej ni bila sprejeta.

Dlje kot s povprečno zadevo

Čeprav so se po besedah predsednika Mateja Accetta z zadevo ukvarjali bistveno več kot s povprečno zadevo, so 26. maja ugotovili, da se je Ustavno sodišče znašlo v položaju, ko ne more več oceniti, kdaj bo lahko sprejelo dokončno vsebinsko odločitev.

Umik začasnega zadržanja dela zakona

Izključiti ni mogoče niti, kot so tedaj navedli, da bi se takšno stanje spremenilo šele s spremembami sestave sodnikov Ustavnega sodišča. Glede na to so umaknili začasno zadržanje dela zakona, ki je veljalo od februarja, je poročala STA.

Dr. Peter Gregorčič in dr. Matej Avbelj sta se neuspešno pritožila na ESČP. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Dva sodnika izločena iz odločanja

Dodatno je stvar zapletlo, da sta bila iz odločanja izločena ustavna sodnika Rok Čeferin in Neža Kogovšek Šalamon, odločitev pa lahko ustavni sodniki sprejmejo le z absolutno večino vsaj petih glasov. Ustavno sodišče pa se je očitno vseeno odločilo, da bo vendarle nadaljevalo obravnavo.

Pritožba na ESČP

Po odpravi začasnega zadržanja sta se dr. Peter Gregorčič in redni profesor za evropsko pravo na Novi univerzi in letošnji pravnik leta dr. Matej Avbelj, sicer avtor pobude, s pritožbo obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).

Brez možnosti pritožbe na odločitev

Kot smo konec minulega meseca poročali TUKAJ, sta pritožnika v sporočilu za javnost obvestila, da je ESČP njuno pritožbo razglasilo za nedopustno, glede odprave začasnega zadržanja pa ugotovilo, da očitane zadeve ne kažejo na kršitev pravic in svoboščin, določenih v Konvenciji ali njenih protokolih. Odločitev ESČP je dokončna in se nanjo ni možno pritožiti.

Novi Svet RTVS medtem začel delati

Medtem je novi Svet RTV Slovenija, ki je nadomestil prejšnja Programski in Nadzorni svet, pod vodstvom Gorana Forbicija že začel delati in imenoval novo štiričlansko upravo, v kateri so predsednik Zvezdan Martić, člana Simon Kardum in Andrej Trček in delavski direktor Franci Pavšer.

Nov izziv za Gregorčiča

Dr. Peter Gregorčič pa si je medtem že našel nov (tokrat politični) izziv: zunajparlamentarna Slovenska ljudska stranka je namreč včeraj sporočila, da ga je postavila za nosilca strankine liste za volitve v Evropski parlament, ki bodo prihodnje leto.

Nalaganje
Nazaj na vrh