Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Afganistanu pesimistični po umoru zdravnikov

Objava: 09. 08. 2010 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Afganistanu pesimistični po umoru zdravnikov

Vodja katoliške skupnosti v Kabulu, p. Moretti, za vatikanski radio pojasnjuje položaj v deželi in motiv za krvavi zločin.

Italijanski duhovnik p. Giuseppe Moretti je v pogovoru za vatikanski radio predstavil pesimistično sliko položaja v Afganistanu. P. Moretti je v Kabulu pristojen za majhno katoliško skupnost. Po nedavnem umoru mednarodne skupine zdravnikov je povedal, da je v Afganistanu življenje izgubilo že ogromno število ljudi, tako med civilnim prebivalstvom, kot tudi med afganistanskimi vojaki in med predstavniki mednarodnih vojaških sil. Cena je izredno visoka, kljub temu pa imajo ljudje občutek, da mednarodna pomoč do njih ne prispe pravočasno. V deželi primanjkuje šol in bolnišnic. Zaslužki so izredno nizki, stopnja brezposelnosti pa visoka.

V Afganistanu se trenutno pripravljajo na septembrske volitve. Po oceni p. Morettija želijo talibani spodnesti proces demokratizacije. V Kabulu je varnostni položaj še precej napet, po patrovih besedah pa je vendarle že čutiti poostritev varnostnih ukrepov.

Minuli petek zvečer so na severovzhodu Afganistana našli trupla desetih umorjenih članov mednarodne skupine očesnih zdravnikov, talibani pa so že prevzeli odgovornost za krvavo dejanje. Kot je dejal njihov predstavnik za stike z javnostjo, naj bi zdravniki 'vohunili za ameriško vlado in tamkajšnje prebivalce poskušali spreobrniti v krščansko vero'.

Po podatkih predstavnika dobrodelne organizacije 'International Assistance Mission', v okviru katere je mednarodna skupina zdravnikov potovala po Afganistanu, je njihova organizacija sicer registrirana kot krščanska, vendar se ne ukvarja z misijonarjenjem. Med umorjenimi zdravniki je bilo šest Američanov, med njimi tudi ženska, ena nemška in ena britanska zdravnica, ter dva afganistanska tolmača.

Tajnik Papeške kongregacije za misijone, nadškof Robert Sarah, je žrtve pokola označil kot 'nove mučence za krščansko vero'. Dejal je, da v Vatikanu molijo zanje in za njihove družine, zločin pa je ponovno obudil spomine na preganjanja kristjanov v preteklosti, predvsem na področju Azije, Afrike in Latinske Amerike.

Trupla umorjenih zdravnikov so včeraj s helikopterjem prepeljali v Kabul, predstavniki ameriškega, nemškega in britanskega veleposlaništva pa v sodelovanju z afganistanskimi oblastmi opravljajo uradno identifikacijo žrtev.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh