Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Avstriji so ustanovili Pravoslavno škofovsko konferenco

Objava: 13. 10. 2010 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Avstriji so ustanovili Pravoslavno škofovsko konferenco

Ustanovna seja je bila minuli teden na Dunaju, po mnenju metropolita Staikosa pa naj bi pravoslavni po svetu pričevali z enotnim glasom.

Minuli teden so na Dunaju ustanovili Pravoslavno škofovsko konferenco v Avstriji. Ustanovni seji je predsedoval grški pravoslavni metropolit Michael Staikos z Ekumenskega patriarhata v Carigradu, udeležili pa so se je predstavniki srbske, romunske, bolgarske, ruske in gruzijske pravoslavne Cerkve.

Metropolit Staikos je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da se je pravoslavna Cerkev v Avstriji znašla v novem položaju in pred novimi izzivi. Pravoslavje se je v Avstriji močno okrepilo. Okoli pol milijona pravoslavnih vernikov je ‘stvarnost, ki je ne smemo spregledati’. Po besedah metropolita Staikosa ‘sožitje v novi družbi z raznolikimi in večkulturnimi ter verskimi resničnostmi zahteva nova in konkretna prizadevanja odgovornih v Cerkvi, da bi lahko zadostili novim zahtevam in potrebam’.

Avstrijski metropolit je spregovoril o pravoslavnem verskem pouku ter o pravoslavni bolniški, vojaški in zaporniški oskrbi. Z ustanovitvijo nove škofovske konference bo vse te naloge občutno lažje izpeljati, saj lahko pravoslavni ‘pričujejo le z enotnim in močnim glasom in tako odpravijo sume o neenotnosti in domnevnem poudarjanju posameznih narodnih Cerkva’.

Sodelovanje in občutek pripadnosti za enotno pravoslavno pričevanje v Avstriji je vsekakor potrebno okrepiti, je prepričan metropolit Staikos, ki je obenem izrazil tudi željo po tesnejšem sodelovanju z drugimi sestrskimi Cerkvami v Ekumenskem svetu Cerkva. Pri tem je pohvalil na splošno ugodno ozračje za ekumensko delo v Avstriji.

Metropolit je ustanovno sejo označil kot ‘zgodovinski dan v tristoletni zgodovini pravoslavne Cerkve v Avstriji’, saj se je prvikrat zgodilo, da so skupaj zasedali predstavniki vseh v deželi prisotnih pravoslavnih Cerkva.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh