Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Berlinu novo rusko pravoslavno svetišče

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 09. 04. 2013 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Berlinu novo rusko pravoslavno svetišče

Zgolj v okrožju Marzahn po cerkvenih navedbah živi okoli 40.000 ruskih pravoslavnih vernikov.

Ruska pravoslavna skupnost v nemški prestolnici, ki se je v zadnjih letih številčno močno okrepila, bo v okrožju Marzahn gradila novo svetišče. Na zemljišču v 'Aleji kozmonavtov' v izmeri 5.500 kvadratnih metrov, ki ga je skupnost nedavno kupila, naj bi sprva postavili leseno cerkev, ki bo lahko sprejela okoli dvesto ljudi, kot je minuli konec tedna pojasnil tiskovni predstavnik skupnosti. V načrtu je, da bi kasneje na tem prostoru zgradili večje svetišče za okoli 400 do 500 vernikov ter dve stavbi, kjer bi uredili veroučne prostore, knjižnico, vrtec ter prirejali glasbene in računalniške tečaje.

V Berlinu doslej stojita dve tradicionalni ruski pravoslavni cerkvi z značilnimi 'čebulnimi' zvoniki. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so v okrožju Hohenzollerndamm postavili katedralo Jezusovega vstajenja, na ruskem pravoslavnem pokopališču v okrožju Tegel pa stoji cerkev iz 19. stoletja. Ob večjih praznikih se pravoslavnih bogoslužij v skupno petih ruskih svetiščih udeleži do pet tisoč vernikov.

Zgolj v berlinskem okrožju Marzahn po cerkvenih navedbah živi okoli 40.000 ruskih pravoslavnih vernikov. Številni izmed njih so se v nemško prestolnico priselili iz Rusije in Kazahstana. Po ocenah v Nemčiji živi okoli 300.000 ruskih pravoslavnih kristjanov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh