Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Berlinu vendarle slovesno bogoslužje ob papeževem obisku?

Objava: 12. 01. 2011 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Berlinu vendarle slovesno bogoslužje ob papeževem obisku?

Župan Wowereit in kardinal Sterzinsky sta enotnega mnenja, da bi se svete maše z Benediktom XVI. gotovo udeležilo veliko število ljudi.

V okviru obiska papeža Benedikta XVI. v Nemčiji v letošnjem septembru bodo na program dogodkov v Berlinu najverjetneje vendarle vključili tudi slovesno bogoslužje s svetim očetom. Tako berlinski župan Klaus Wowereit kot tudi kardinal Georg Sterzinsky se zavzemata za veliko liturgično slavje v zvezni prestolnici. Kot je župan pojasnil minuli konec tedna na tiskovni konferenci, je prepričan, da bi se svete maše z Benediktom XVI. gotovo udeležilo veliko število ljudi, nadškofija pa bi morala biti toliko 'pogumna in samozavestna', da bi vztrajala pri organizaciji omenjenega dogodka. Wowereit je poudaril, da papežev obisk ponuja tudi priložnost 'razprave o zastarelih stališčih' katoliške Cerkve.

Tudi kardinal Sterzinsky zagovarja srečanje Benedikta XVI. z berlinskimi katoličani. Predlog, da bi se odpovedali bogoslužnem slavju na prostem, ni prišel z nadškofije, pač pa od zunaj, je pojasnil kardinal. Poudaril pa je tudi, da bo med uradnim obiskom papeža v Nemčiji v zvezni prestolnici v ospredju srečanje svetega očeta s predstavniki političnega in družbenega življenja, zato bo za krajevno Cerkev na voljo malce manj časa.

Kardinal Sterzinsky je ponovno zanikal ugibanja, da se nadškofija boji 'polomije', ker bi se javne prireditve z Benediktom XVI. v Berlinu udeležilo premalo ljudi in da bi prireditev lahko motili ostri cerkveni nasprotniki. V nadaljevanju je potrdil, kako nadškofija ceni izkušnje, pridobljene med obiskom Janeza Pavla II. v Berlinu leta 1996. Takrat so ob poti, po kateri je potovalo vozilo s svetim očetom, ob osrednji berlinski cesti Pod lipami, številni ljudje priredili proteste proti takratnemu papežu.

Benedikt XVI. bo svojo domovino Nemčijo obiskal med 22. in 25. septembrom letos, sprejeli pa ga bodo v Berlinu, Freiburgu in Erfurtu. V teh dneh tam pričakujejo Alberta Gasbarrija, ki je v Vatikanu odgovoren za papeževe obiske na tujem, da natančno določijo program potovanja svetega očeta.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh