Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V času martinovanja za volan le trezni

Za vas piše:
T. M.
Objava: 10. 11. 2021 / 19:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2021 / 16:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
V času martinovanja za volan le trezni
Če smo pili, se udeležbi v prometu odpovejmo. FOTO: Oton Naglost.

V času martinovanja za volan le trezni

Pred godom sv. Martina, 11. novembrom, ko se po ljudskem izročilu mošt spremeni v vino, so še posebej na mestu pozivi k treznosti za volanom.

Letos bodo zaradi epidemije martinovanja marsikje potekala v družinskem krogu, ob upoštevanju pogoja PCT pa tudi v gostinskih lokalih. Agencija za varnost prometa svari pred zmotnimi prepričanji, da obilna hrana lahko ublaži posledice pitja alkohola. 

Zaradi uživanja hrane namreč pride le do zakasnitve učinkov, ki jih ima alkohol, tako da se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola.

Na cesti in v prometu bodimo odgovorni!

Že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas. Pri koncentraciji 0,5 promila alkohola v krvi se verjetnost za povzročitev prometne nesreče podvoji, pri 1,5 promila alkohola pa se v primerjavi s treznim voznikom poveča kar za 22-krat. 

Ena enota alkohola, ki predstavlja 0,3 decilitra žganja, deciliter vina ali 2,5 decilitra piva, se v telesu presnavlja približno eno uro. Pri večji količini popitega alkohola se ta čas podaljša.

Številni javni dogodki, tudi martinovanja, so zaradi slabih epidemioloških razmer in sprejetih ukrepov proti širjenju koronavirusa letos sicer odpovedani.

Bodimo torej odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola povsem odpovejmo. V promet se podajmo le s trezno glavo, upoštevajmo pravila in predpise, vozimo s prilagojeno hitrostjo in bodimo pozorni do vseh udeležencev. Pešci, kolesarji in vozniki električnih skirojev naj za lastno varnost poskrbijo tudi z dobro vidnostjo. 

V tem obdobju poteka tudi nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, med katero bodo policisti vse do nedelje poostreno nadzirali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu.

Pozivi k odgovornosti tudi s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

»V obdobju martinovega bodo potekali poostreni nadzori nad spoštovanjem zahtev odlokov, sprejetih z namenom zajezitve in obvladovanja okužb s koronavirusom, tako s strani Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin kot tudi Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Inšpekcijski pregledi bodo potekali v dejavnosti gostinstva, pri ponujanju živil v trgovinah ter v delovnih okoljih v proizvodnih obratih. Prav tako bodo inšpektorji opravljali nadzor pri pridelovalcih v vinskih kleteh in njihovih dodatnih lokacijah, v vinotekah, v gostinskih lokalih, na kmečkih turizmih in na tržnicah,« so v sporočilu za javnost zapisali pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Dodali so še, da se bo »nadzor izvajal glede doslednega in odgovornega spoštovanja pogojev PCT, in sicer nad nošenjem mask oziroma ohranjanjem razdalje, uporabo razkužil, označbami na vhodu za obvezno izpolnjevanje pogojev PCT, nad preverjanjem pogojev PCT za obiskovalce javnih prostorov ter izpolnjevanje pogojev PCT za zaposlene oziroma pri nosilcih dejavnosti (gostinci, trgovci) ter pri uporabnikih samih storitev.« 


Nalaganje
Nazaj na vrh