Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Emiratih izkopali tisoč štiristo let star samostan

Objava: 15. 12. 2010 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Emiratih izkopali tisoč štiristo let star samostan

V Abu Dabiju si je po novem moč ogledati ostanke skoraj poldrugo tisočletje starega krščanskega samostana.

V Abu Dabiju si je po novem moč ogledati ostanke skoraj poldrugo tisočletje starega krščanskega samostana. Kot so za arabske medije povedali arheologi, ki so sodelovali pri izkopavanju, gre za edino znano meniško naselbino v Združenih arabskih emiratih iz obdobja pred islamom.

Petinšestdeset kvadratnih metrov velik samostanski kompleks so odkrili leta 1992 na otoku Sir Bani Yas, okoli dvesto kilometrov zahodno od mesta Abu Dabi, vse do sedaj pa so na na omenjenem kraju potekala izkopavanja. Strokovnjaki domnevajo, da je bila zgradba postaljena leta 600, v njej pa naj bi živelo okoli trideset do štirideset menihov nestorijanske Cerkve. Okoli leta so naselbino domnevno zapustili zaradi nasilnih vdorov.

Najdba kaže, da je krščanstvo na Arabskem polotoku segalo dlje kot je bilo znano doslej, je za arabski časnik 'The National' povedal vodja izkopavanj, Joseph Elders, vodilni arheolog anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji. Poseben prostor za romarje dokazuje, da je imel samostan številne obiskovalce. Kraj, kjer so samostan postavili, je bil domnevno pomembna postojanka na trgovski poti proti Indiji.

Prva izkopavanja med leti 1993 in 1996 so bila opravljena na osebno pobudo šejka Zayeda bin Sultana Al Nahyana, ki ima na omenjenem otoku počitniško rezidenco. Prestolonaslednik Mohammed bin Zayed je leta 2009 odredil nadaljevanje arheoloških del.

Na fotografiji: otok Sir Bani Yas v Združenih arabskih emiratih

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh