Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Evropski zvezi predlagajo umetno oploditev brez starostne omejitve

Objava: 09. 03. 2011 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Evropski zvezi predlagajo umetno oploditev brez starostne omejitve

Ostra kritika predvsem s strani krščanskih demokratov.

V Evropski zvezi se ponovno napoveduje spor glede bioetičnih vprašanj. V Evropskem parlamentu namreč v teh dneh razpravljajo o predlogu, po katerem naj bi države članice dopuščale umetno oploditev pri ženskah brez starostne omejitve. V zaključnem predlogu odbora za okolje in zdravje je zapisano, da naj bi evropske države sprejele ustrezne ukrepe, s katerimi bi odpravile ‘diskriminacijo žensk na podlagi njihovega družinskega statusa, starosti in spolne usmeritve’, pa tudi na podlagi ‘etničnega ali kulturnega izvora’. S tem bi bile vse ženske v sedemindvajsetih državah članicah deležne enake obravnave.

Peter Liese, predstavnik krščansko-demokratske frakcije, zadolžen za zdravstvo, je minuli konec tedna izrazil ostro kritiko do omenjenega predloga. Poudaril je, da je starostna omejitev pri umetni oploditvi smiselna tako iz medicinskih kot tudi iz etičnih razlogov. Napovedal je, da bodo krščanski demokrati temu predlogu nasprotovali, upajo pa celo, da bo sporni odstavek iz besedila odstranjen.

Liese je še poudaril, kako se pri določeni starosti močno poveča tveganje tako za mater kot za otroka. Od določene starosti dalje je za mater tvegano predvsem za poseg potrebno izločanje jajčnih celic. To hitro lahko privede do trgovanja z jajčnimi celicami, do katerih bodo kandidatke prišle le za visoko plačilo, kar pa ni v skladu z Evropsko listino temeljnih človekovih pravic.

Liese zagovarja predlog, da naj bi dokončna določila pogojev za umetno oploditev urejale posamezne države članice same. Kot je poudaril, obstajajo razlogi, zakaj je v nekaterih državah umetna oploditev dovoljena le za heteroseksualne pare.

Tudi pri vprašanju zaščite po Liesejevem mnenju predlog vsebuje nekaj problematičnih odlomkov. Dostopnost splava je obravnavana v istem kontekstu kot dostopnost do zaščitnih sredstev, Liese pa poudarja, da je potrebno skrbno potegniti ločnico med zaščito in splavom.

V štiriinšestdesetčlanskem Evropskem parlamentu je bil zaključni predlog sprejet z dvainpetdesetimi glasovi za, enim proti, sedem poslancev pa se glasovanja vzdržalo.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh