Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V grškem mestu Tesaloniki odkrili najstarejšo cerkev

Objava: 15. 03. 2011 / 10:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V grškem mestu Tesaloniki odkrili najstarejšo cerkev

Izpod ostankov zgodnjekrščanske bazilike so izkopali kapelo iz četrtega stoletja.

Arheologi so v grškem mestu Tesaloniki domnevno odkrili najstarejšo krščansko cerkev. Kapela iz četrtega stoletja je na dan prišla izpod ostankov neke zgodnjekrščanske bazilike, je minuli konec tedna poročala grška agencija ANA. Obe svetišči so odkrili ob izkopavanjih zaradi priprave zemljišča na gradnjo podzemne železnice v tem severnogrškem pristaniškem mestu.

Krščanska skupnost iz Tesalonikov velja za eno najstarejših tovrstnih skupnosti nasploh; prvo pismo apostola Pavla Tesaloničanom, zapisano okoli leta 50, je najstarejši zapis v Novi zavezi Svetega pisma.

V novo odkriti kapeli se po navedbah agencije ANA nahaja talni mozaik z motivi vitic in podobo feniksa, ki ga obdajata oblak in žarčni sij. Ob straneh so upodobljene različne ptice, izmed katerih je sedem dobro ohranjenih. Po navedbah agencije sodeč arheologi menijo, da je bilo upodobljenih vsega skupaj dvanajst ptic, ki naj bi predstavljale Kristusa in njegove apostole. Delo časovno uvrščajo v pozno četrto ali pa zgodnje peto stoletje.

Malo enoladijsko cerkev so v petem stoletju pregradili v večjo baziliko z marmornim podom. V sedmem stoletju je zgradba utrpela hude poškodbe in je bila deležna obširnih popravil, v osmem ali devetem stoletju pa so dela popolnoma opustili. Po ocenah arheologinje Meline Paisidou bi bila lahko postavitev prve cerkve v mestu povezana s kakšnim izmed zgodnjekrščanskih mučencev v mestu Tesaloniki. Dragoceno najdbo bodo najverjetneje poskusili prestaviti na ozemlje v okolici teološke fakultete v mestu.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh