Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Indoneziji strah pred naraščajočim številom verskih sporov

Objava: 04. 01. 2011 / 08:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Indoneziji strah pred naraščajočim številom verskih sporov

Narodna policija je za letošnje leto napovedala ostrejše ukrepe za preprečevanje nasilja.

Indonezijska policija se v novem letu boji naraščajočega števila primerov verske nestrpnosti. Obravnava tovrstnih primerov bo zato v letu 2011 'na prednostnem seznamu', je pojasnil šef narodne policije Timur Pradopo v pogovoru za dnevni časnik 'The Jakarta Post'. General je poudaril, da bo policija svoje moči usmerila v preprečevanje nasilnih dejanj v povezavi z verskimi spori. Po njegovih besedah 'morajo ljudje moliti, in če za molitev nimajo na razpolago ustreznega kraja, morajo državne oblasti poskrbeti, da lahko v miru izvajajo svoja bogoslužja'.

V Indoneziji se je v preteklem letu znatno povišalo število napadov muslimanskih skrajnežev na kristjane in 'heretike', kot imenujejo člane islamske sekte 'Ahmadiyah'. Policisti so bili deležni številnih kritik, saj so jim očitali prepočasno ukrepanje in simpatiziranje z muslimanskimi skrajneži.

Kritiki se bojijo, da nove smernice narodne policije prihajajo prepozno. Izredno težko bo spremeniti stare navade, meni rektor islamske univerze v Džakarti, Komaruddin Hidayat, in dodaja, da policija predstavlja državo in zakone, zato zanjo ne bi smelo biti večine in manjšine. Predolgo pa je puščala vtis, da je na strani večine. Več kot osemdeset odstotkov izmed dvestoštiridesetih milijonov Indonezijcev je namreč muslimanov.

Minuli teden se je v indonezijski prestolnici pričelo pet procesov proti skupno trinajstim militantnim muslimanom, ki so obtoženi, da so lansko jesen v Bekasiju izvedli atentat na duhovnico in vernika neke protestantske Cerkve. Med obtoženci je tudi predsednik krajevne skupine Islamske obrambne fronte iz Bekasija. Nasilna fronta po ocenah borcev za človekove pravice uživa podporo tako vojske, policije, kot tudi državne politike.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh