Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ljubljanski stolnici slovesna maša za domovino

Objava: 27. 06. 2011 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V ljubljanski stolnici slovesna maša za domovino

Ob dvajsetletnici osamosvojitve jo je minuli petek daroval dekan kardinalskega zbora kardinal Angelo Sodano ob somaševanju apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusza Janusza in ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. dr. Antona Stresa ter nekaterih drugih slovenskih škofov.

Slovesno sveto mašo v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja ob dvajsetletnici osamosvojitve Republike Slovenije je minuli petek daroval dekan kardinalskega zbora in nekdanji državni tajnik kardinal Angelo Sodano, z njim pa so poleg apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusza Janusza in predsednika Slovenske škofovske konference ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. dr. Antona Stresa somaševali tudi nekateri drugi slovenski škofje. Zbrane je v pridigi nagovoril nadškof Stres, k zahvalni maši pa so bili poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora.

Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, so pri maši sodelovali predstavniki Vojaškega vikariata in društva Svetega Modesta, prepevali pa so pevci Mešanega pevskega zbora iz župnije Prevalje pod vodstvom dirigenta Jožka Kerta in organista Gregorja Klančiča.

Po maši se je v stolnici v počastitev dvajsete obletnice samostojne Republike Slovenije nadaljeval kulturni program z zgodovinsko kantato za soliste, mešani zbor in kvartet trobil z naslovom Ustoličenje karantanskega kneza skladatelja Franceta Cigana. Pod taktirko dirigenta Dominika Hudla sta jo izvedla Mešani pevski zbor iz župnije Prevalje in Mešani pevski zbor Jakob Petelin Gallus iz Celovca.

Nadškof Stres je svoj nagovor pričel z Jezusovo prispodobo o dveh ljudeh, ki gradita hišo na različnih temeljih, ki po njegovih besedah vabi k premisleku o temeljih tiste hiše, ki se imenuje Republika Slovenija. Tudi država je nekakšen dom, je dejal nadškof, saj je njena temeljna naloga varnost njenih prebivalcev. Jezus pa svari pred nespametjo človeka, ki gradi hišo na pesku, in priporoča modrost tistega, ki postavlja trdne temelje, temelje na skali.

Kot je dejal ljubljanski nadškof metropolit, je vsaka skupnost zgrajena na skupnih vrednotah. Vrednote so več kakor samo interesi, ker so tudi želje in teženja po teh vrednotah globlje. Trajne in temeljne vrednote, povezane s človekovim dostojanstvom, imajo svoj temelj v Bogu samem. Med temeljnimi nalogami, ki jih državi narekuje trajna vrednota človekovega dostojanstva, je zagotavljanje pravičnosti. Samo tam, kjer vlada pravičnost, meni nadškof Stres, je ohranjeno človekovo dostojanstvo, če pravičnosti ni, pa zavlada nasilje. Temeljne vrednote, tista skala, na katerih mora biti zgrajena zgradba politične skupnosti, so etične vrednote, med katerimi je na ravni družbenih odnosov temeljna pravičnost.

Zato tudi v sodobni državi vprašanje Boga in vera vanj kot najbolj trdno osnovo temeljnih moralnih vrednot nista odveč. Samo Bog, ki ni podrejen človeškim interesom, je najbolj trdna podlaga temeljnih etičnih vrednot vsake družbe. Pričevanje za njegovo Ljubezen, ki pravičnost predpostavlja in jo nadgrajuje, pa je bil in bo naš najpomembnejši prispevek k blaginji naših soljudi. Po besedah ljubljanskega nadškofa to terja od nas naš Bog, ki nam je to domovino dal, to terja od nas naša ljubezen do domovine, da bo spričo grozečih viharjev kakor evangeljska hiša zgrajena na trdni skali trajnih moralnih vrednot.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh