Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Londonu odkrili krste anglikanskih škofov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 04. 2017 / 06:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Londonu odkrili krste anglikanskih škofov

Naključna najdba med obnovo nekdanje Marijine cerkve v londonski palači Lambeth.

Med obnovitvenimi deli v nekdanji cerkvi v bližini palače Lambeth v Londonu so delavci naleteli na krste s posmrtnimi ostanki petih anglikanskih nadškofov, ki so doslej veljale za izgubljene. Kot so minulo nedeljo poročali britanski mediji, naj bi v naključno odkriti grobnici cerkve St Mary-at-Lambeth skupno hranili 30 svinčenih krst. Najstarejše doslej datirane kosti naj bi izhajale iz 17. stoletja. Pri obnovi so med dvigovanjem tlakovcev odkrili vhod v prostor, ki je bil videti kot grobnica, in so ga najprej preiskali s kamero mobilnega telefona, ki so ga namestili na palico.



Med identificiranimi škofi so tudi posmrtni ostanki Richarda Bancrofta (1544-1610). Bancroft je v veliki meri sodeloval pri pripravi prevoda Svetega pisma kralja Jakoba, ki je izšlo leto dni po njegovi smrti, leta 1611. Delo, izdano po nalogu kralja Jakoba I. (1566-1625), velja za najbolj razširjeno svetopisemsko izdajo v angleškem jeziku.

V grobnici je tudi krsta nadškofa Johna Moorea in še treh drugih canterburyjskih nadškofov, katerih identitete pa še niso potrdili. Delavci so krste odkrili že pred časom, vendar tega niso razkrili javnosti do konca del. Na eni izmed krst je bila »zlata krona«, po navedbah vodje muzeja vrtov gre za škofovsko mitro.

Palača Lambeth je londonski sedež anglikanskega primasa v Angliji in canterburyjskega nadškofa. Marijina cerkev, zgrajena v 11. stoletju, je canterburyjskim nadškofom več stoletij služila kot kraj molitve. Znano je tudi, da so nekateri med njimi želeli biti pokopani prav tam.

Cerkev naj bi leta 1972 podrli, vendar je dobila novo funkcijo kot sedež muzeja vrtov. Trenutna obnovitvena dela so se začela oktobra 2015, naslednji mesec pa naj bi muzej znova odprl svoja vrata. Obiskovalci si bodo skozi steklena tla lahko ogledali tudi odkrite krste.

Vir: Kathpress / STA
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh