Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Münchnu srečanje predstavnikov Kitajske in Vatikana

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 02. 2020 / 11:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2020 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Münchnu srečanje predstavnikov Kitajske in Vatikana

Srečala sta se »zunanja ministra« Wang Yi in nadškof Gallagher.

Foto: Vatican Media

Po zasedanju mednarodne konference o varnosti v Münchnu so se minuli petek nepričakovano srečali tudi predstavniki Kitajske in Svetega sedeža. Kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, sta vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher in njegov kitajski kolega Wang Yi med drugim govorila o ukrepih proti širjenju virusa korona, o kulturnih dejavnostih obeh strani in o človekovih pravicah.

Tema pogovora je bil tudi »začasni sporazum« med Ljudsko republiko Kitajsko in Svetim sedežem, podpisan septembra 2018, ki določa imenovanje škofov v Cerkvi na Kitajskem. Na podlagi omenjenega sporazuma naj bi nadaljevali z »institucionaliziranim dialogom«, je zapisano v izjavi vatikanskega državnega tajništva. Sporazum med Vatikanom in Pekingom v Cerkvi velja za spornega, ker se po mnenju številnih kritikov (med najvztrajnejšimi je upokojeni škof v Hong Kongu, kardinal Joseph Zen) položaj kristjanov na Kitajskem po podpisu ni izboljšal. Poleg tega natančno besedilo dokumenta javnosti ni znano.

Sveti sedež in Peking nimata vzpostavljenih diplomatskih odnosov; dialog med obema stranema velja za izjemno zahtevnega. Na Kitajskem po zadnjih ocenah živi okoli 13 milijonov katoličanov, razdeljenih na Patriotsko združenje in podzemno Cerkev.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh