Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V napadih na iraške kristjane več mrtvih

Objava: 11. 11. 2010 / 07:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

V napadih na iraške kristjane več mrtvih

Po navedbah iraškega obrambnega ministrstva so od torka zvečer v Bagdadu zabeležili skupno trinajst bombnih in dva minometna napada na domove in trgovine kristjanov.

V nizu bombnih napadov na krščanske soseske v Bagdadu je bilo v minulih dveh dneh ubitih šest ljudi, več kot trideset pa je bilo ranjenih, poroča Slovenska tiskovna agencija. Napadi so se zgodili dober teden po pokolu v bagdadski cerkvi, v katerem je bilo ubitih oseminpetdeset ljudi, in so povzročili paniko med pripadniki dva tisoč let stare verske manjšine v Iraku.

Po navedbah iraškega obrambnega ministrstva so od torka zvečer v Bagdadu zabeležili skupno trinajst bombnih in dva minometna napada na domove in trgovine kristjanov. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so bile tarče napadov z doma izdelanimi bombami in granatami večinsko krščanske soseske Kamp Sara, ulica Sina in al Gadir v osrednjem delu Bagdada.

Odgovornost za nedavni pokol v cerkvi je prevzela teroristična mreža Al Kaida, ki je nato tudi zagrozila z okrepljenimi napadi na iraške kristjane. Kristjani v Iraku so se včeraj zatekli v cerkve po podporo s strani svojih verskih voditeljev.

Sirski katoliški nadškof v Bagdadu, Atanaze Mati Šaba Matoka, je ob tem naslovil čustven poziv na zahodne države, naj jim pridejo na pomoč. Kot je dejal, bi bil zločin, če mednarodna skupnost ne bi zaščitila iraških kristjanov.
Vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone je napade na iraške kristjane označil kot ‘zelo boleče’ in kot ‘grozljivo trpljenje za vse krščanske skupnosti v svetu’. Izrazil je upanje, da bo iraška vlada resno razmislila o zaščiti svojih kristjanov.

Odzval se je tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki je obsodil nasilje v Iraku, še posebej napade na verske cilje. Kot je zapisal v včerajšnji izjavi, je ob najnovejši vrsti terorističnih napadov, vključno z včerajšnjimi, ‘zgrožen’. Francoski veleposlanik pri Združenih narodih Gerard Araud je ob tem ocenil, da smo v Iraku priča ‘namerni želji uničiti krščansko skupnost’.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh