Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Petrovi baziliki prvič anglikansko bogoslužje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 02. 2017 / 08:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Petrovi baziliki prvič anglikansko bogoslužje

»Evensong« bo 13. marca vodil anglikanski nadškof David Moxon.

Ekumenska premiera v baziliki sv. Petra: prvič v zgodovini bodo v papeževem svetišču obhajali bogoslužje po anglikanskem obredu. Kot je s sklicevanjem na anglikanski center v Rimu poročal italijanski spletni portal Il Sismografo, v Petrovi baziliki 13. marca letos načrtujejo molitev anglikanskih večernic (Evensong). Duhovnik vatikanske bazilike, kardinal Angelo Comastri, je izdal dovoljenje za omenjeno bogoslužje, ki ga bodo obhajali v okviru praznovanja 50. obletnice uradnega začetka anglikansko-katoliškega dialoga.

Anglikanska Cerkev je nastala v času reformacije. Angleški kralj Henrik VIII. je leta 1533 prekinil stike s papežem, ker mu ta ni bil pripravljen priznati ničnosti zakonske zveze. Henrik VIII. se je leta 1534 sam oklical za voditelja nove državne Cerkve. V verskem nauku so anglikanci sprva upoštevali nauk katoliške Cerkve, kasneje pa so se uveljavili številni protestantski vplivi.

Papež Frančišek in častni voditelj anglikanske Cerkve, nadškof Justin Welby, sta v čast 50-letnici dialoga med obema Cerkvama v začetku lanskega oktobra že obhajala slovesne večernice v rimski cerkvi svetega Gregorja.

»Evensong« 13. marca letos bo vodil anglikanski nadškof David Moxon, direktor anglikanskega centra in anglikanski predstavnik v Vatikanu. Pridigo bo pripravil britanski katoliški nadškof Arthur Roche, tajnik Kongregacije za bogoslužje.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh