Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pokolu umrlo enajst egiptovskih koptov

Objava: 07. 02. 2011 / 11:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

V pokolu umrlo enajst egiptovskih koptov

Šele zdaj je v javnost prišla vest o dveh atentatih, ki sta se zgodila 30. januarja, koptska manjšina pa živi v strahu pred novim nasiljem.

V neki egiptovski vasi okoli dvesto kilometrov južno od prestolnice Kairo sta bili v sodelovanju njihovih muslimanskih sosedov, pripadnikov skrajnih islamskih skupin, umorjeni dve koptski družini. Vest je nemškim medijem na tiskovni konferenci sporočilo ‘Društvo za ogrožena ljudstva’. Do pokola naj bi po njihovih podatkih prišlo že 30. januarja letos.

Skupno je v pokolu življenje izgubilo enajst ljudi, med njimi tudi triletna deklica. Zaradi informacijske zapore s strani egiptovskih oblasti je vest o zločinu do medijev prispela šele v teh dneh, je pojasnil Ulrich Delius, ki pri omenjenem društvu sodeluje kot referent za afriško celino. O napadih na kopte, predvsem na njihove trgovine, poročajo tudi iz drugih delov države. Pripadniki manjšine poročajo, da so bile v naraščajočem valu nasilja, ki je preplavilo Egipt, prve tarče plenilcev prav trgovine koptov.

Kot je poročalo ‘Društvo za ogrožena ljudstva’, se je pokol obeh družin zgodil na nedeljsko popoldne v vasi Sharuna, ki leži v bližini Maghage, mesta z okoli petinsedemdeset tisoč prebivalci v egiptovski provinci Minya ob reki Nil. Zaradi perečega položaja v državi sta se družini zaklenili v svoja domova, pripadniki skrajne islamske skupine pa so se s pomočjo sosedov prek strehe spustili v hišo Josepha Waheeba Massouda ter ubili lastnika, njegovo ženo in oba otroka.

Druga skupina islamskih skrajnežev je vdrla v hišo kopta Saleeba Ayada Mayeza, umorila njega, njegovo ženo, oba otroka in še tri osebe, ki so se v času napada zadrževale v hiši. Štirje kopti, ki so bili ravno tako na prizorišču tragedije, so napad preživeli s strelnimi ranami. Napadalci so po umorih oba domova tudi izropali, še poročajo pri društvu.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh