Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pričakovanju skorajšnjega sporazuma med Vatikanom in Palestino

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 05. 2014 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

V pričakovanju skorajšnjega sporazuma med Vatikanom in Palestino

Bilateralni sporazum bi bil prvi te vrste z arabsko deželo.

Načrtovani sporazum med Vatikanom in Palestino bi bil lahko v kratkem pripravljen za podpis, je dejal nerezidenčni veleposlanik za Palestino pri Svetem sedežu, pravoslavni kristjan Issa Kassissieh, v pogovoru za nemški katoliški časnik Die Tagespost. Palestina bi bila tako prva arabska država s tovrstnim bilateralnim sporazumom. Vsebina se nanaša predvsem na vprašanja obdavčenje katoliške Cerkve v Palestini.



V času pontifikata Benedikta XVI. so se pogajanja pričela, za časa papeža Frančiška pa je upati na zaključek, je pojasnil Kassissieh. Položaj Vatikana v odnosu do Palestine se od papeža Janeza Pavla II. ni spreminjal. Osredotoča se na narodnostne pravice in pravico do narodne samouprave. Frančišek je prijatelj pravičnosti, ki ve, da se Palestinci borijo za pravičnost in lastno državo. »Z obiskom in s svojo moralno avtoriteto jim prinaša novo upanje«, pojasnjuje veleposlanik.

Po besedah Kassissieha si tudi palestinski predsednik Mahmud Abbas močno prizadeva za okrepitev prisotnosti kristjanov. Podprl je gradbene projekte za kristjane, poleg tega pa je z dekretom ustanovil komisijo za cerkvena vprašanja. Veleposlanik je opozoril na težave pri združevanju družin in pravici do bivanja. Mnogi kristjani iz Gaze še nikoli niso bili v Jeruzalemu. Prost dostop do svetih krajev jim ni omogočen.

Veleposlanik obenem poudarja, da je Palestina v ustavi določena kot pluralistična država. Strpnost je, za razliko od drugih arabskih držav, vsesplošno sprejeta. »Seveda pa se moramo varovati islamskih skrajnežev iz arabskega sveta.« Ti niso naperjeni le proti kristjanom, ampak proti slehernemu razvoju. Če bodo zmerne sile v Palestini uspešne, »potem ne bomo premagali le skrajnežev v Palestini, ampak na celotnem območju«, je poudaril Kassissieh.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh