Zapri
Iskanje

V Rimu od danes naprej na ogled razstava 'Petrova pot'

Objava: 07. 02. 2013 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Rimu od danes naprej na ogled razstava 'Petrova pot'

Danes v Angelskem gradu v Rimu prirejajo odprtje razstave z naslovom 'Petrova pot', ki bo na ogled do 1. maja letos.
Danes v Angelskem gradu v Rimu prirejajo odprtje razstave z naslovom 'Petrova pot', ki bo na ogled do 1. maja letos. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, gre za šestintrideset umetniških del, ki prihajajo iz devetih evropskih držav, obiskovalcem pa bodo približala življenje apostola Petra. Razstava se umešča med vrsto drugih dogodkov, ki jih v letu vere prirejajo v Rimu.

Današnji dogodek so v začetku tedna predstavili na tiskovnem uradu Svetega sedeža. »Peter je podoba človeštva, ki išče in najde, in potem, ko najde, sledi,« je na tiskovni konferenci zatrdil nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije. Žal je tudi šibak in Jezusa izda, a kljub temu zna prositi odpuščanja. Ganjen od ljubezni zaradi posebnega in pretresljivega doživetja zapusti vse, da bi svetu oznanjal skrivnost Kristusovega vstajenja. »Resnična pot vere, ki ne pozna postanka in ki so jo umetniki znali izraziti s svojo genialnostjo v številnih delih, ki pričujejo o lepoti,« je dejal Fisichella.

Po nadškofovih besedah razstava predstavlja pot, na kateri se raste v veri, je pa tudi provokacija, ki zahteva vero kot odgovor na vprašanje o smislu življenja. Na umetniška dela se verniki in neverniki različno odzivajo, a lepota, ki je izražena, kliče tako ene kot druge, da prisluhnejo sporočilu, ki ga je moč dojeti samo v tišini kontemplacije. Tukaj je vsak postavljen pred svojo odgovornost, da odgovori na vprašanja, ki mu jih zastavljajo misli in srce. To je bil tudi razlog, da razstave niso postavili v prostor, ki je označen kot verski, ampak je odprte narave in vanj lahko vstopijo vsi, ki jih zanima umetnost. »Resnična umetnost zna izzivati in prav je, da se ne sili s preveč besedami, da ne bi osiromašila svojega sporočila,« je dejal Fisichella.

Predsednik papeškega sveta je še zatrdil, da vera ni le neka zavzetost vernikov. Vera izraža potrebo človeka po tem, da zna gledati v samega sebe in sprejeti to željo po Bogu, ki je vtisnjena v srce vsake osebe. »Kulturni trenutek, ki ga živimo, je močno zaznamovan z gibanji, ki se menjavajo in nam dajejo slutiti protislovja teh let,« je zatrdil Fisichella. Po eni strani je zaznati vsesplošno utrujenost in brezbrižnost, ki se dotikata tudi vere. Po drugi pa je opaziti pretirano navdušenje nad tehničnim napredkom in novimi oblikami življenja, kot da bi to vodilo v rešitev velikih problemov. In vendar z lahkoto vidimo, kako stalno raste želja po uživanju, bodisi lepote narave bodisi del, ki jih je ustvarila umetnost. Na srečo se prav tako iščejo pomembne in globoke stvari, kajti človeškega duha žene želja, da bi spoznaval in ljubil. In ravno zato, da bi se spodbudilo to željo in dalo glas hrepenenju po Bogu, ki je pogosto skrito v mnogih osebah, so po Fisichellovih besedah organizirali razstavo 'Petrova pot', da bi spoznali tega človeka, ki je vznemirjal mnogo umetnikov.

Foto: news.va

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh