Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu razstava »rešenih« rokopisov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2017 / 15:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu razstava »rešenih« rokopisov

Dragoceni rokopisi rešeni pred uničenjem s strani islamskih skrajnežev.

Razstava v dominikanskem samostanu Santa Maria Sopra Minerva v Rimu, na ogled v teh dneh, obiskovalcem predstavlja zbirko iraških rokopisov, ki jih javnost doslej še ni videla. Gre za rokopise iz obdobja med 13. in 19. stoletjem, razstavljene pa so bile tudi izvrstne fotografije iz arhiva dominikanskega samostana v iraškem Mosulu.



To so zakladi, ki so poleg želje po življenju po evangeliju v deželi starodavnega krščanstva navdihnili red pridigarjev, da so leta 1750 ustanovili svoj sedež v Mosulu. Skozi stoletja si je rod za rodom dominikanskih patrov – včasih soočenih z velikimi tveganji – prizadeval za ohranjanje in analizo teh rokopisov. P. Najeeb Michaeel je tvegal lastno življenje, da je leta 2014 uspel rešiti številne izmed teh neprecenljivih rokopisov, preden bi jih z veliko verjetnostjo uničili pripadniki skrajniške teroristične organizacije »Islamska država«.

Nekaj dni bo mogoče občudovati tudi dela, kot je denimo bogoslužna knjiga iz leta 1723, imenovana »ciklus«, ki vsebuje nedeljske in praznične evangelije po kaldejskem koledarju, ki ga upoštevajo v Mosulu. Knjiga je prepisana v sirskem jeziku za cerkev sv. Jurija v Shiezu, z razlagami, hranijo pa jo v cerkvi v bližnjem mestu Mar-Ya Qub (ali Yaqo), kjer so se nastanili dominikanci.

Posebnost tega sirsko-vzhodnega rokopisa je datiranje – izviral naj bi iz obdobja, znanega kot »Gospodov vnebohod« (ki se začne okoli leta 30 ali 31). Prepisovalec se je tudi podpisal, imenoval se je Elias, in omenja, da je »sin p. Daniela«. Vsebuje poslikave s križi in prizori iz evangelijev, denimo slovesni vhod v Jeruzalem z Jezusom, ki jaha na oslu.

Med fotografijami, ki spremljajo druge dokumente, ena nosi letnico 1956 in prikazuje nekaj dominikanskih patrov, ki sedijo pred velikanskim kipom enega izmed dveh dvokrilih androcefalusov iz Nimruda, ki segajo v 7. stoletje pred Kristusom. Kip so leta 2015 uničili pripadniki »Islamske države«.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh