Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu zaseda devet tisoč duhovnikov iz vsega sveta

Objava: 10. 06. 2010 / 07:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu zaseda devet tisoč duhovnikov iz vsega sveta

Kardinal Hummes na srečanju duhovnikov: Duhovnik je poslan oznanjat evangelij vsem ljudem

Več kot devet tisoč duhovnikov iz vsega sveta, tudi iz Slovenije, se je na povabilo svetega očeta Benedikta XVI. včeraj v Rimu zbralo na tridnevnem mednarodnem srečanju duhovnikov, s katerim se bo jutri sklenilo leto duhovništva. Kot so poročali pri vatikanskem radiu, so se že včeraj dopoldne duhovniki v baziliki sv. Pavla izven obzidja in v baziliki sv. Janeza v Lateranu udeležili predavanja, čaščenja Najsvetejšega in svete maše. Danes zvečer bo na Trgu sv. Petra potekalo molitveno bdenje s papežem. Srečanje duhovnikov in z njim tudi leto duhovništva pa se bo sklenilo jutri, na praznik Srca Jezusovega, z dopoldansko sveto mašo, ki jo bo v Petrovi baziliki daroval papež Benedikt XVI.

Včerajšnjo sveto mašo v baziliki sv. Pavla izven obzidja je daroval prefekt Kongregacije za duhovščino kardinal Claudio Hummes, ki je v pridigi spregovoril o misijonarskem poslanstvu duhovnikov. Duhovnik je Jezusov učenec, ljubljen z izbrano in posebno ljubeznijo, poklican, da v sebi upodobi umrlega in vstalega Gospoda, Glavo in Pastirja Božjega ljudstva, ter odposlan oznanjat po vsem svetu, je dejal kardinal Hummes zbranim duhovnikom.

To se je zgodilo v trenutku duhovniškega posvečenja, ko je duhovnik bil poklican, da postane podoben Kristusu. Po krstu je sicer odlikovan s splošnim duhovništvom vernikov, a z duhovniškim posvečenjem je odlikovan tudi s službenim duhovništvom, ki je bistveno drugačno od prvega. S službenim duhovništvom so duhovniki namreč postali vodje in pastirji skupnosti učencev, je dejal kardinal in navedel besede arškega župnika: Duhovništvo je ljubezen Jezusovega Srca. Jezus je človeštvo ljubil do konca in je za naše odrešenje postal veliki duhovnik ter poklical nekatere med svojimi učenci, da bi postali kot On, ki je edini duhovnik nove zaveze, in tako skozi zgodovino nadaljevali njegovo duhovniško delo v svetu.

Kardinal Hummes je izpostavil misijonarsko poslanstvo vsakega duhovnika, katerega vzor je sv. Pavel, ter poudaril, da se duhovniki morajo zavedati, kako nujno je danes oznanjevanje. Zbrane duhovnike je pozval, naj ponovno začutijo, kako jih Jezus kliče in pošilja oznanjat, pri čemer je kardinal Hummes izpostavil, da je duhovnik poslan vsem ljudem, še posebej pa najbolj ubogim, ki so prvi, ki imajo pravico prejeti veselo novico o Bogu, ki je Oče in ki brezpogojno ljubi.

Prefekt Kongregacije za duhovščino je med pridigo prav tako spomnil na tri temeljne elemente, ki so nepogrešljivi za duhovnikovo življenje in uresničevanje njegovega poslanstva. To so Božja beseda, evharistija in molitev. Poudarek je naredil predvsem na evharistiji, ki je središče in vrh življenja Cerkve in zatorej tudi duhovnikovega življenja. Odnos med duhovnikom do evharistijo je bistvenega in zelo posebnega pomena, kajti katoliško duhovništvo je rojeno ravno v postavitvi evharistije, pri Jezusovi zadnji večerji z njegovimi učenci. Duhovnik je služabnik evharistije, je zaključil kardinal Hummes.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh