Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Riu se je pričelo Svetovno prvenstvo za brezdomce

Objava: 20. 09. 2010 / 10:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Riu se je pričelo Svetovno prvenstvo za brezdomce

Na osmem svetovnem prvenstvu v nogometu sodelujejo tudi ženske ekipe.

Na letošnjem Svetovnem prvenstvu za brezdomce, športnem srečanju, ki ga v brazilskem Riu de Janeiru prirejajo za poulične nogometaše, bo nastopilo tudi dvanajst ženskih ekip. Do 26. septembra se bodo za nogometno žogo podile tudi nogometašice iz Indije, Ugande, z Norveške in s Haitija. Nogometni turnir prirejajo že osmo leto zapored.Leta 2008 je v avstralskem Melbournu na svetovnem prvenstvu za ženske ekipe zmagala enajsterica iz Zambije, ki letos v Riu brani naslov svetovnih prvakinj.

Prireditelj Mel Young pojasnjuje, kako pomembno je, da so pozitivni učinki nogometa dostopni vsem. Brezdomstvo ni le moški pojav, ampak se dotakne tudi žensk. In ravno ženske so na ulici pogosto izpostavljene najbolj grobemu in ponižujočemu ravnanju.

Svetovno prvenstvo za brezdomce prirejajo vsako leto, zraven pa sodi tudi štiriinšestdeset narodnih nogometnih projektov, ki se jih skupno udeleži okoli trideset tisoč brezdomcev. Letos na turnirju sodeluje tudi moštvo iz sosednje Avstrije. Avstrijci se trenutno nahajajo na 18. mestu svetovne lestvice, so sporočili iz urada prireditelja, štajerske Karitas.

Po podatkih prirediteljev udeležba na Svetovnem prvenstvu za brezdomce pogosto pomeni znatno izboljšanje njihovega življenjskega položaja. Ta ocena temelji na raziskavi, ki so jo opravili po svetovnem prvenstvu v Copenhagnu leta 2007. Devetindvajset odstotkov udeležencev je po prvenstvu uspelo najti zaposlitev, triinosemdeset odstotkov jih je razžirilo svojo socialno mrežo. Enainsedemdeset odstotkov jih trdi, da se jim je življenje po prvenstvu močno spremenilo.

Od premiere v Grazu se svetovnega prvenstva vsako leto udeleži tudi moštvo iz Avstrije. Prihodnje leto bodo prvenstvo priredili v Parizu, poleg velikih svetovnih koncernov pa projekt podpirajo tudi UEFA in ÖFB.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani: http://www.homelessworldcup.at/

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/7994A99DF2CCFF89C125777C002E01BD?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh