Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rotterdamu posvetili največjo mošejo v Evropi

Objava: 23. 12. 2010 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rotterdamu posvetili največjo mošejo v Evropi

Po navedbah tujih medijev je polovica izmed okoli šesto tisoč Rotterdamčanov muslimanov.

Minuli konec tedna so v Rotterdamu posvetili največjo mošejo v zahodnem delu Evrope. Kot so poročali nizozemski časniki, je sporno gradnjo financiral šejk Hamdan Bin Rashid Al Maktoum iz Dubaja.

Dva petdesetmetrska minareta se dvigujeta nad svetiščem in s svojo višino presegata reflektorje, ki osvetljujejo bližnji nogometni stadion. Na okoli dveh tisočih kvadratnih metrov prostora za molitev, nad katerim se dviguje petindvajset metrov visoka kupola, se lahko zbere do tri tisoč vernikov.

Skozi poseben vhod lahko v mošejo vstopijo tudi ženske. V mošeji se lahko zadržujejo na galeriji v zgornjem nadstropju, ki ima odprtino obrnjeno proti osrednji dvorani. Na ta način lahko prisluhnejo imamovim molitvam.

Novo mošejo so gradili štirinajst let. Natančni stroški izgradnje niso znani. Projekt je poskrbel za številne spore tako znotraj muslimanske skupnosti v tem nizozemskem industrijsko pristaniškem mestu kot tudi med muslimani in nemuslimani.

Približno polovica šeststo tisočih prebivalcev Rotterdama je muslimanov. Tudi rotterdamski župan Ahmed Aboutaleb je dejaven musliman, njegove družinske korenine pa segajo v Maroko.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh