Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Strokovnem svetu SDS osem nekdanjih ministrov, tudi Počivalšek in Podgoršek

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 11. 2023 / 12:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2023 / 15:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Strokovnem svetu SDS osem nekdanjih ministrov, tudi Počivalšek in Podgoršek
V Strokovnem svetu SDS Janeza Janše je tudi nekdanji predsednik strank SMC in Konkretno Zdravko Počivalšek. FOTO: Tamino Petelinšek

V Strokovnem svetu SDS osem nekdanjih ministrov, tudi Počivalšek in Podgoršek

Izvršilni odbor Slovenske demokratske stranke (SDS) je na torkovi seji sprejel sklep o imenovanju Strokovnega sveta SDS.

Strokovni svet je statutarno delovno telo SDS, ki preučuje strokovna vprašanja, akte, predloge zakonov, novel in drugih dokumentov, ki jih sprejemajo posamezna ministrstva, vlada in parlament. Strokovni svet oblikuje stališča, daje pobude, predloge in mnenja Izvršilnemu odboru in poslanski skupini SDS.

Ne nujno člani SDS

Strokovni svet v ožji sestavi sestavljajo predsedniki odborov, ki lahko glede na svoje strokovne reference prispevajo k iskanju alternativ in novih priložnosti za stranko in tudi za Slovenijo, vodi pa ga predsednik SDS, ta čas Janez Janša. Člani Strokovnega sveta so lahko osebe, ki po svoji strokovnosti prispevajo h kakovosti dela SDS, članstvo v Strokovnem svetu pa ni vezano na članstvo v stranki.

Osem bivših ministrov

Strokovni svet sestavlja 12 odborov, med njihovimi predsedniki pa je kar osem nekdanjih ministrov. Med njimi sta zanimiva zlasti Zdravko Počivalšek, nekdanji minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter nekdanji predsednik strank SMC in Konkretno, ki vodi Odbor za gospodarski razvoj in tehnologijo, in dr. Jože Podgoršek, nekdanji kmetijski minister in nekdanji član strank DeSUS in NSi, ki vodi Odbor za kmetijstvo in okolje.

Šircelj, Gorenak, Zver, Simoniti, Černač in Hojs

Drugi nekdanji ministri na čelu odborov so: mag. Andrej Šircelj (Odbor za finance), dr. Vinko Gorenak (Odbor za pravosodje), dr. Milan Zver (Odbor za šolstvo, znanost in šport), dr. Vasko Simoniti (Odbor za kulturo), Zvonko Černač (Odbor za infrastrukturo in prostor) in Aleš Hojs (Odbor za notranje zadeve in upravo).

Dve predsednici odborov

Preostale štiri odbore pa vodijo nekdanji veleposlanik v ZDA Tone Kajzer (Odbor za zunanje zadeve), evropska poslanka Romana Tomc (Odbor za delo, družino in socialne zadeve), odvetnik in nekdanji direktor Sove Janez Stušek (Odbor za pravosodje) ter specialistka interne medicine in gastroenterologinja Alenka Forte, dr. med. (Odbor za zdravje).

Brez Logarja

Od ministrov iz kvote SDS v prejšnji vladi Janeza Janše na čelu odborov ni takratnega ministra za okolje in prostor mag. Andreja Vizjaka, ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch in ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja, ki sicer ostaja poslanec SDS, a hkrati predseduje ambiciozni Platformi sodelovanja.

Dvanajst Janševih pred dvanajstimi Golobovimi

Zanimivo: opozicijska SDS je torej Strokovni svet sestavila iz 12 odborov, s čimer bi lahko namignila nov razrez ministrskih funkcij zdajšnjemu predsedniku vlade dr. Robertu Golobu, ki je ob možni skorajšnji rekonstrukciji vlade nakazal tudi oklestenje števila ministrskih resorjev s kar 20 na zgolj 12, verjetno po formuli 8 (Svoboda) + 2 (SD) + 2 (Levica).

Nalaganje
Nazaj na vrh