Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sveti deželi obhajajo veliki teden zahodnih Cerkva in judovsko pasho

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 28. 03. 2013 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Sveti deželi obhajajo veliki teden zahodnih Cerkva in judovsko pasho

Obredje velikega tedna so tudi v Jeruzalemu pričeli s tradicionalno procesijo palmovih vej na cvetno nedeljo.

Judje in kristjani v Sveti deželi v tem tednu obhajajo številne osrednje verske slovesnosti, zaradi česar se je močno povečalo tudi število mednarodnih romarjev. V zahodnih Cerkvah se je na cvetno nedeljo pričel veliki teden, minuli ponedeljek pa so judje pričeli z obhajanjem osemdnevnega praznika pashe; jutri in v soboto so na vrsti katoliški obredi velikega petka in velikonočna vigilija v jeruzalemskih cerkvah in samostanih. Posebej slovesno bo, kot običajno, v baziliki Božjega groba v Jeruzalemu.

V skoraj vseh ostalih mestih v Izraelu in Palestini so katoličani latinskega patriarhata letos ‘ad experimentum’, torej poskusno, prevzeli pravoslavni datum velike nočil 5. maj. Razlog za to odločitev so predvsem številni mešani zakoni med arabskimi kristjani katoliške in pravoslavne veroizpovedi.

Na cvetno nedeljo popoldan so v Jeruzalemu s tradicionalno veliko procesijo palmovih vej pričeli z obhajanjem velikega tedna. Procesije, s katero se spominjamo Jezusovega vhoda v Jeruzalem pred njegovim križanjem, se je poleg domačih župljanov in številnih mednarodnih romarskih skupin udeležil tudi patriarh Fouad Twal. Katoliškim vernikom so se na romarski poti pridružili številni pravoslavni in evangeličanski kristjani. Okoli 15.000 vernikov je preko Oljske gore v procesiji poromalo do cerkve sv. Ane v starem mestnem jedru. Procesijo so spremljale izraelske varnostne sile.

Izraelsko ministrstvo za turizem v teh prazničnih dneh predvideva, da bo Izrael obiskalo okoli 150.000 turistov. Palestinska političarka in nekdanja ministrica za izobraževanje Hanan Ashrawi je po navedbah medijev izrazila ostro kritiko do omejene svobode gibanja za palestinske kristjane ob začetku velikega tedna. Večina palestinskih kristjanov se ni mogla udeležiti procesije v Jeruzalemu ali na drugih svetih krajih, je pojasnila Ashrawijeva. Kot še poročajo mediji, naj bi številne skavtske skupine odpovedale svojo udeležbo v procesiji, ker naj bi imeli palestinski skavti pomankljivo dokumentacijo za vstop v Izrael.

Cvetnonedeljska procesija za romarje pomeni enega izmed vrhuncev velikega tedna v Jeruzalemu. Na izhodišču, pri cerkvi v Betfagi, po starem izročilu častijo kamen, s katerim naj bi si Jezus pomagal pri vzponu na osla, ki ga je ponesel v Jeruzalem. Za tamkajšnje kristjane je procesija obenem slovesna predstavitev njihove prisotnosti v Sveti deželi.

Nocoj so na programu bogoslužje umivanja nog, procesija v dvorano zadnje večerje na gori Sion in nočno molitveno bdenje v vrtu Getsemani. Na jutrišnji veliki petek se bodo kristjani vseh veroizpovedi v spomin na križev pot z velikimi lesenimi križi zgrinjali na Via Dolorosa. Na veliko soboto tudi tamkajšnji katoličani pričnejo z velikonočno vigilijo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh