Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Tongo prispela prva človekoljubna pomoč

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 01. 2022 / 10:12
Oznake: Družba, Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2022 / 11:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Tongo prispela prva človekoljubna pomoč
Čiščenje pepela po vulkanskem izbruhu na Tongi. FOTO: Vatican Media

V Tongo prispela prva človekoljubna pomoč

V državi Tonga v Tihem oceanu so danes pristala prva letala z nujno človekoljubno pomočjo in napravami za vzpostavitev komunikacijskih povezav, saj so bili tamkajšnji prebivalci po sobotnem izbruhu vulkana in posledičnem cunamiju že pet dni odrezani od sveta.

Avstralska in novozelandska vojaška transportna letala so danes pristala na glavnem letališču tihomorske kraljevine na otoku Tongatapu, potem ko so s pristajalne steze odstranili pepel, ki se je nabral po sobotnem silovitem izbruhu podvodnega vulkana, poročanje tujih agencij povzema STA. Z letali so pripeljali človekoljubno pomoč, komplete za zasilna bivališča, zabojnike z vodo, električne generatorje, higienske komplete ter komunikacijsko opremo.

Satelitski posnetek vulkanskega izbruha 15. januarja letos. FOTO: Vatican Media

Na prvih posnetkih iz prestolnice Nuku'alofa je videti poslopja, prekrita s pepelom, porušene zidove in ulice, posejane s kamni, drevesnimi debli in drugimi naplavinami. Katastrofa je po ocenah Združenih narodov prizadela več kot 80 odstotkov prebivalcev otočja oziroma 84.000 ljudi. Prebivalci nujno potrebujejo hrano in pitno vodo, saj so zaradi pepela in umazane vode zaradi cunamija vode na arhipelagu močno onesnažene, zato otočanom grozita kolera in diareja.

Pomoč za Tongo pripravili tudi pri avstralski Karitas

Pomoč za prizadete prebivalce Tonge so pripravili tudi pri katoliški človekoljubni organizaciji Karitas Avstralija. Po vnovični vzpostavitvi komunikacijskih povezav so se povezali z otoškimi partnerskimi organizacijami in sestavili seznam najnujnejših potrebščin.

Tudi po petih dneh po naravni katastrofi natančno število žrtev še ni znano.

Tudi po petih dneh po naravni katastrofi še vedno ni znano natančno število žrtev, človekoljubno pomoč pa zaenkrat lahko dostavljajo le vojaška letala. Že v torek so z Nove Zelandije na 2.400 kilometrov oddaljeno Tongo poslali več ladij s človekoljubno pomočjo. Po navedbah pristojnih prizadeti trenutno najbolj potrebujejo pitno vodo, zato so poleg vodnih zalog na otočje poslali tudi naprave za razsoljevanje.  Zaradi strogih pravil ob koronaepidemiji, zaradi katerih so v Tongi skoraj brez okužb, si pristojni prizadevajo za dostavo človekoljubne pomoči brez stikov z ljudmi. 

Satelitski posnetek vulkanskega izbruha 15. januarja letos. FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh